Reningsverket i Åkeshov ska stängas och rivas. Foto: Anna Rönnqvist

Grönt ljus för avloppstunnel under Mälaren

Strax innan jul fick avloppstunneln som planeras mellan Bromma och Henriksdal grönt ljus av mark och- miljödomstolen. Men än är inte sista ordet sagt.

  • Publicerad 13:53, 10 jan 2018

Vi bedömer att vi börjar bygga sommaren 2019.

Stockholm vatten planerar stänga ner och riva Bromma reningsverk i Åkeshov och avloppsvattnet från hela Västerort ska i stället ledas till Henrikdals reningsverk i Sickla. Anledningen är att Stockholm behöver kunna ta hand om större mängder avloppsvatten och förbättra reningen.

En ny avloppstunnel planeras därför från Bromma, under Mälaren, till Sickla.

Många som bor längs den planerade sträckningen, både i Bromma och på andra sidan vattnet, är kritiska till projektet och frågan har varit uppe i mark- och miljödomstolen.

LÄS MER: Ett steg närmare nya avloppstunneln

Den 14 december kom domen: Stockholm vatten beviljas tillstånd för tunnelbygget.

– Det är ett komplicerat mål eftersom det innebär sprängningsarbete under befintlig bebyggelse. Men vi har vägt in alla aspekter och detta är ett angeläget projekt, säger Gunnar Bergelin, tillförordnad chefsrådman vid tingsrätten i Vänersborg, som handlade målet åt Nacka tingsrätt som mark och-miljödomstolen tillhör. Detta på grund av att alla domare i Nacka var jäviga i målet.

Domen har dock överklagats till mark- och miljööverdomstolen som nu ska besluta ifall man ska ge prövningstillstånd eller inte.

Stark kritik

Kritiken i överklagandena kommer främst från privatpersoner. Det handlar dels om en oro för att husen närmast tunnelsträckan ska skadas i samband med bygget, dels om den tunga trafiken när sprängsten ska fraktas på lastbilar genom bostadsområdena – under en period räknar man med upp till 260 lastbilar om dagen på Alviksvägen.

Den enda tänkta transportvägen som domstolen avfärdar, är Hägerstens allé på Eolshällssidan.

– I övrigt får Stockholm vatten köra sina transporter som planerat, säger Gunnar Bergelin.

LÄS MER: Tre miljarder dyrare att leda Västerorts avloppsvatten till Henriksdal

Själva bygget av den nya avloppstunneln kan inte starta utan en miljödom som ger klartecken. Men det förberedande arbetet har pågått i flera år. Senast i november klubbade stadsbyggnadsnämnden fem detaljplaner som behövs för att genomföra bygget.

I nästa vecka väntas kommunstyrelsen besluta om ändringar i ett femtiotal detaljplaner i samma syfte. Beslutet ska sedan fastställas i kommunfullmäktige.

Byggstart dröjer

Själva bygget lär dock dröja ett tag till. Även om mark- och miljööverdomstolen skulle besluta att inte ge prövningstillstånd, och de nödvändiga besluten kring detaljplanerna tas nu, kan man inte köra igång direkt. Det menar Annika af Trolle, kommunikationsansvarig för Stockholms framtida avloppsrening.

– Vi måste först ha alla beslut på plats: från miljödom till rådighetsavtal med berörda fastighetsägare. Vi bedömer att vi börjar bygga sommaren 2019. Vi kommer att börja samtidigt vid alla tunnelmynningar: Åkeshov och Smedslätten i Bromma, samt i Hägersten, Liljeholmen och Sickla på den södra sidan, skriver hon i ett mail.

Så blir tunneln

Den 14 kilometer långa tunneln beräknas kosta runt 9,1 miljarder kronor och ska gå från Bromma längs med vattnet vid Grönviksvägen och sedan vidare under Mälaren bort till Henriksdal.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här bor de mitt i historiens vingslag

StockholmDirekt cyklar. Möt familjen i ett av Järfällas äldsta bostadshus Det finns inte en enda rak vinkel i den gamla brovaktarstugan vid Stäketbron i Järfälla. Men massor av lokal historia, ända från 1600-talet. Något familjen Sundelin, som bott här i snart 10 år,...fredag 6/7 11:56

Dags igen: då stängs pendeltågen av i sommar

Så reser du istället Är det dags, är det dags, är det dags igen? Japp, det är det. För pendeltågsavstängningar alltså.fredag 6/7 11:35