Länsstyrelsen avslår överklagan mot modulhusen i Beckomberga och beviljar bygglovet. Bilden är från Fagersjö. Foto: Sacharias Källdén

Grönt ljus för modulhusen i Beckomberga

Nu är det klart: länsstyrelsen avslår överklagandena mot modulhusen i Beckomberga och ger bygglovet tummen upp.

  • Publicerad 19:04, 14 dec 2016

I september fattade länsstyrelsens beslut om att inhibera, det vill säga tillfälligt stoppa, modulhusen i Beckomberga.

– Det som staden framförallt behöver förklara mer är hur man ska lösa markförhållanden på platsen, det är sankmark och där är det inte jättelätt att bygga. Vi vill inte att man ska dra igång ett bygge där innan det är ordentligt utrett, sa Sara Beckman, enhetschef på överklagandeenheten på länsstyrelsen till Bromma Tidning då.

LÄS MER: Därför stoppas modulhusen i Beckomberga

Nu har staden utrett markförhållandena ytterligare och idag kom länsstyrelsens slutgiltiga besked: bedömningen är att bygget går att betrakta som tillfälligt, bland annat eftersom behovet av pålning anses vara begränsat.

LÄS MER: Trots byggförbud: därför står det maskiner på modulhustomten

"Om pålning ändå skulle behövas i något läge så kan den enligt länsstyrelsens mening i detta fall då inte medföra att det skulle bli frågan om omfattande markarbeten", skriver tjänstemännen bland annat i sitt beslut.

De skriver också:

"Vid en samlad bedömning av omständigheterna i ärendet och mot bakgrund av den situation som för närvarande råder i Stockholms kommun där kommunen omgående måste ordna bostäder åt nyanlända som beviljats uppehållstillstånd finner länsstyrelsen att det får anses vara både praktiskt och ekonomiskt rimligt att avveckla de föreslagna modulbyggnaderna inom den avsedda tiden om fem år."

Länsstyrelsen går därmed på stadsbyggnadsnämndens linje och avslår överklaganden.

"Nämnden har således haft fog för sitt beslut att bevilja det tidsbegränsade bygglovet. Vad klagandena anfört föranleder ingen annan bedömning. Överklagandena ska därför avslås", skriver länsstyrelsen avslutningsvis.

Länsstyrelsens beslut kan överklagas till Mark- och miljödomstolen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nej – Midsommarfirandet är inte hotat

Falskt rykte rör upp känslor i Norra Ängby Enligt ett Facebook-inlägg från Norra Ängby Trädgårdsstadsförening såg det traditionsenliga midsommarfirandet i Björklunds Hage ut att vara hotat. Men så allvarligt är inte läget, menar Carola...torsdag 21/6 13:26

Ge dig ut på sjön – utan egen båt

Sjölivet i Västerort och Järfälla som inte kostar skjortan En av alla fördelar med att bo i Västerort och Järfälla sommartid är såklart närheten till Mälaren. Stranden i all ära men ibland vill man kanske njuta av sjön utan att behöva hoppa i plurret. Här är...torsdag 21/6 12:42