Långsjöskolan. Så här ska den nya skolan se ut, enligt skisser. Idag går eleverna i Segeltorpsskolan som är i behov av avlastning. Foto: illustration: Tyréns AB

Grönt ljus för nya skolan i Segeltorp

Överklagan efter överklagan har försenat bygget av Långsjöskolan i Segeltorp med flera år. Men nu har bygget fått grönt ljus och väntas dra igång i höst.

  • Publicerad 17:44, 7 aug 2019

Bristen på skolplatser i Segeltorp har varit ett stort problem i flera års tid. För att avlasta den fullproppade Segeltorpsskolan antog kommunfullmäktige därför en ny detaljplan för bygget av den nya Långsjöskolan, en F–3-skola för 360 elever, i december 2017.

Men sedan dess har inte mycket hänt. Planerna har inte varit omtyckt av grannarna som har överklagat kommunfullmäktiges beslut flera gånger om.

Klagomål om ökad trafik

Men nu ska det slutligen vara fritt fram att börja bygga efter att mark- och miljööverdomstolen nekat grannarnas överklagan prövning.

Exakt när spaden sätts i marken är inte klart, men planen är någon gång under hösten 2019.

– Klagomålen handlar bland annat om misstankar om att skolan ska leda till ökad trafik på vägarna i villaområdet, säger Åsa Tjusberg, projektledare för skolbygget.

För att avlasta villagatorna ska en ny bilparkering byggas vid korsningen Häradsvägen/Hagvägen där det nu ligger en kommunägd villa. Därifrån ska barnen ta sig till fots till skolan.

Ett problem med bygget är förlusten av naturvärden. Men det ska kompenseras, säger Åsa Tjusberg.

– Det har även varit en del kritik kring skolans lokalisering. Men kommunen och mark- och miljödomstolen tycker att platsen är lämplig och därför kommer det byggas en skola där. Som kompensation för all natur som försvinner i samband med bygget kommer vi bygga ett grodhotell, en groddamm och sätta upp fågel- och fladdermusholkar i närområdet.

Foto: Tyréns AB