Torrt. För många hästar räcker inte junigräset till. Foto: Lisa Halldén

Grönt ljus för tidig skörd

Lång försommartorka kan ge foderbrist. Det tror många lantbrukare på Mälaröarna. Men nu säger länsstyrelsen okej till tidig skörd.

  • Publicerad 09:28, 21 jun 2018

Den långa torkan under försommaren har väckt oro för skördarna hos många lantbrukare och hästägare på Mälaröarna.

– Jag tror att det blir mindre foder och högre priser, säger Anton Lundström på Ponnyexpressen på Munsö.

Torkan har gjort att det växer dåligt i i hagarna på Mälaröarna och han har hört om många som är oroade.

– Vi brukar ha gratis mat den här tiden för att de brukar äta gräs. Men nu får vi stödfodra med hö, säger han.

Nu har länsstyrelsen i Stockholms län beslutat att tillåta tidig skörd och bete på mark som ligger i träda.

– Situationen är mycket besvärlig för länets lantbrukare och därför har vi fattat beslut att tillåta skörd utanför den normala skördetiden, säger Karin Vela, samordnare för handläggning av jordbrukarstöd vid länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Reglerna för EU:s jordbrukarstöd tillåter inte skörd eller bete på trädor före den 1 augusti. Det är inte heller tillåtet att skörda en skyddszon före den 30 juni.

Men länsstyrelsen menar att det efter den långvariga torkan finns risk att skörden torkar bort om den inte skördas tidigare än så.

Därför har länsstyrelsen bestämt att lantbrukare kan skörda och beta redan nu, utan att få avdrag på sina jordbrukarstöd.

Att kunna skörda tidigt är viktigt för lantbrukarnas ekonomi, djurens välbefinnande och livsmedelsförsörjningen, menar länsstyrelsen.

– Det är många lantbrukare som hör av sig till oss och berättar om sin oro för att behöva slakta sina djur på grund av att de inte har foder till dem, säger Karin Vela.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Niklas fick åtalsbesked av journalist

Nyheter Han hjälpte polisen att ta fast dieseltjuvar. Men nu åtalas Helgöbon Niklas Krämer. Det fick han dock inte reda på förrän en journalist ringde.onsdag 26/9 9:30

Krönika: Vem får äran att lägga det politiska pusslet?

Krönika Ekerö kommuns politiska styre är ännu väldigt oklart. Åtminstone exakt just nu. Ända sedan valnatten har ett gäng frågor gnagt i våra huvuden. Hur länge, noggrant och metodiskt kommer Liberalerna att...måndag 24/9 16:27

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter