Ny vy. Tvärbanan, den nya gång- och cykelbanan och till höger Ulvsundavägen. Längst bort i bild syns Bällstavägen korsa Ulvsundavägen. Foto: Stockholms stad

Grönt ljus för tvärbana längs Ulvsundavägen

Nu är ytterligare en pusselbit klubbad för tvärbanans Kistagren. Nästa år väntas bygget längs med Ulvsundavägen starta – utan att störa trafiken nämnvärt, enligt de ansvariga.

  • Publicerad 16:35, 3 okt 2019

I veckan klubbade kommunfullmäktige i Stockholms stad igenom ytterligare en detaljplan för bygget av tvärbanans Kistagren. Den här gången gäller det en spårsträcka på 995 meter, från Bromma flygplats till Solvalla, där en av Kistagrenens hållplatser kommer att byggas.

Den ska finnas till för både Annedalsborna och, längre fram, även de som flyttar in i den planerade stadsdelen Solvallastaden.

I samband med tvärbanebygget ska staden också bygga en gångtunnel under Ulvsundavägen så att Annedalsborna säkert kan ta sig till tvärbanan. Den kommer att gå genom Solvalla koloniområde vilket innebär att två lotter försvinner.

– Det är en speciell plats och vi har undersökt många alternativ. Tunneln var det som bedömdes göra minst intrång, säger Malinda Flodman, kommunikatör på trafikkontoret.

Från Bällstavägen fram till den nya hållplatsen blir det en ny gång- och cykelbana parallellt med spåren. Det blir också nya ramper för gående och cyklister mellan Bällstavägen och Ulvsundavägen.

Till höger syns hållplats Solvalla och till vänster gång- och cykeltunneln mot Annedal. Foto: Stockholms stad

Startar nästa år

Arbetet med att bygga de nya dubbelspåren väntas påbörjas sommaren 2020, enligt Aleksander Krajisnik, kommunikatör på SL.

– Vi kommer att påverka Ulvsundavägen i mindre utsträckning vid trafikplatsen där Bällstavägen korsar Ulvsundavägen, samt där Tvärbanan ska passera över Ulvsundavägen på en bro. Det blir också tillfälliga trafikomläggningar på grund av arbete intill Ulvsundavägen – vi planerar dock inte att minska antalet körfält så framkomligheten bör inte påverkas, skriver han i ett mejl.

Trafiken på första etappen av Kistagrenen, mellan Norra Ulvsunda och Bromma flygplats, väntas börja rulla 2020. Till Ursvik i Sundbyberg, ska trafiken starta 2022. Därefter fortsätter spårbygget till Helenelund via Kista. Hela sträckan ska vara färdig för trafik 2023.

Stockholm Direkt