Efter ett anonymt brev signerat "personalen" har gruppboendet placerat om chefer och stängt av en medarbetare medan utredning pågår. Foto: Genrebild/Mostphotos

Grova anklagelser mot gruppboende – chefer flyttas

I oktober fick ledningen på ett gruppboende i norra Stockholm ett anonymt brev skickat till sig. I brevet anklagas en medarbetare och chefer på boendet för grov misskötsel.

  • Publicerad 12:00, 21 nov 2017


– Arbetsgivaren fick in ett anonymt brev och det som stod i brevet ser vi mycket allvarligt på. En enskild medarbetar anklagas för misskötsel. Det är grova anklagelser, säger en chef i kommunen där boendet ligger.

Brevet är undertecknat med "personalen" och riktar sig gentemot en anställd på arbetsplatsen. I brevet framkommer anklagelser om att den anställda ska ha struntat i att ge patienter mediciner och mat, samt använt sig av både fysisk och psykisk misshandel.

"Upptäckte sår"

I brevet anklagas den anställda även för att ha låtsas byta blöja på patienter. Den eller de som skrivit brevet menar att ett flertal anställda ska ha kontrollerat om den anställda bytt blöja genom att öppna upp blöjpåsen som denne lämnat efter sig, och har då endast funnit en ny blöja och oanvända torklappar.

Den anställda anklagas också för att lämnat efter sig blåmärken på en patient utan någon förklaring.

Utdrag ur brevet: "De blå märken fanns inte den dagen vi har jobbat och även dagen därpå fram till kvällen mellan 20 & 21 då jobbade hen själv. Tredje dagen upptäcks såren och blå märken. När vi frågade varandra visade sig att ingen visste något och ingen fallrapport gjordes"

Chefer har placerats om

Verksamhetschefen och biträdande verksamhetschefen på boendet anklagas för att ha sett mellan fingrarna gällande flera händelser. Nu har gruppboendet vidtagit åtgärder under tiden som anklagelserna utreds.

– En medarbetare har stängts av. Och verksamhetschef och biträdande verksamhetschef är placerade på andra boenden. Vi vill vidta alla åtgärder som går, säger den chef vi talat med.

Det fyra sidor långa brevet togs emot som en chock.

– Vi vet egentligen inte vad som hänt. Inga tidigare avvikelser från personalen har inkommit så nu måste fokus ligga på utredningen och så får vi se vad den säger, säger hen.

"Skapar oro"

De boende och deras närstående har fått information om de anklagelser som kommit in.

– Det är klart att en sån här sak är oerhört allvarlig och det skapar oro. Det är många som vill ha svar.

Samma dag som brevet med anklagelserna mottogs av arbetsgivaren ska en docka utan huvud ha påträffats hemma hos den medarbetare som anklagas i brevet.

Detta ska ha polisanmälts.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Sjukhusen förbereder sig för fortsatt hetta

Nyheter Tar in extra kylaggregat Länets akutsjukhus förbereder sig för att hantera den ihållande värmeböljan. Bland annat genom att utrusta sjukhusens enheter med extra kylaggregat. "Om den här värmen fortsätter räknar vi med att vi...fredag 20/7 7:30

Kom till ”Sveriges bästa kommun” som nioåring

Nyheter Inför valet 2018: "Fem mandat är målet" Under sju veckor träffar vi affischnamnen för respektive parti i kommunfullmäktige i Danderyd. Vi bad politikern själv välja plats. Den här veckan träffar vi Carolin Robson (MP) på hennes nyfixade...fredag 6/7 12:15