MÄNGDBROTT? Just nu har polisen i Stockholm en bra bit över 600 pågående brottsutredningar gällande grova våldsbrott. Foto: Mostphotos

Grova våldsbrott staplas på hög i Stockholm

Polisen i Stockholm har beslutat att arbetet mot grovt kriminella personer och nätverk ytterligare ska intensifieras. Målet är att bryta våldskurvan en gång för alla.

  • Publicerad 10:57, 16 jan 2018

Polisen i region Stockholm har just nu 660 pågående förundersökningar som rör grova våldsbrott. Inte blir det bättre av att antalet skjutningar bara ökar.

– Vi har ett ansträngt läge. Vi måste få stopp på skjutningarna och antalet skjutvapen ska minska och våldskurvan ska brytas, säger Ulf Johansson som är regionpolischef i Stockholm, på polisens hemsida.

De 660 förundersökningar som just nu utreds rör alla grova våldsbrott som till exempel mord och mordförsök, våldtäkter, människorov och utpressning. Dessutom pågår ett stort antal utredningar rörande annan brottslighet som också kan anses som grov, som till exempel rån där skjutvapen har använts.

Oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) tycker att det regeringen borde omfördela polisresurserna och satsa mer på Stockholm.

– Rikspolischefen har möjlighet att mobilisera om resurser så fler poliser kommer ut i yttre tjänst och till Stockholmsområdet som har färre poliser än på många år. Hade jag varit Finansborgarråd hade jag krävt av regeringen att handla omgående, säger hon i en presskommentar.

Innan de nyanställda kan vara på plats har moderaterna i Stockholm föreslagit en trygghetsjour med ordningsvakter som kan åka ut och avlasta polisen i otrygga situationer.

– Detta för att kompensera avsaknaden av närvarande polis, säger Anna König Jerlmyr.

Blickar framåt

Under 2018 har polisen nu beslutat att arbetet mot grovt kriminella personer och nätverk ytterligare ska intensifieras.

Målet är att antalet skjutvapen ska minska, handgranaterna ska bort och våldskurvan ska brytas.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

FAKTA

Utredningar gällande mord och mordförsök

Den 15 januari 2018 pågick 137 förundersökningar avseende mord och mordförsök i region Stockholm. Tillsammans med övriga grova våldsbrott är det 660 pågående förundersökningar.

Antal bekräftade skjutningar

Under perioden 1 januari – 31 december 2017 skedde 129 bekräftade skjutningar som resulterade i 19 avlidna och 43 skadade i Stockholms län.

Geografisk fördelning

Norra Stockholm
Skjutningar 64
Döda 9
Skadade 16

Stockholm City
Skjutningar 4
Döda 0
Skadade 2

Södra Stockholm
Skjutningar 61
Döda 10
Skadade 25