Kämpetorpsskolan i Solberga meddelade under torsdagen att de temporärt skulle stänga till följd av personalbrist, men ändrade sig snabbt och har under fredagen hållit öppet för barnomsorg. Foto: Feray Clason

Grundskola nära att stänga på grund av covid-19

Folkhälsomyndighetens rekommendationer att stanna hemma vid minsta förkylningssymptom leder till stor frånvaro bland grundskolornas anställda. Under torsdagen meddelade Kämpetorpsskolan i Solberga att de skulle stänga under fredagen till följd av personalbrist – ett beslut som sedan reviderades.

  • Publicerad 16:49, 20 mar 2020

I torsdags fick föräldrar till barn på Kämpetorpsskolan i Solberga ett mail från skolans ledning. Grundskolan meddelade att de skulle stänga under fredagen. Orsaken: personalbrist i köket samt i lärar- och fritidsstaben till följd av covid-19-utbrottet.

– Först gick vi ut med att vi stänger ner undervisning och barnomsorg under fredagen. Sedan ändrade vi det, och har haft öppet för barnomsorg på skolan, säger Birthe Ahl-Källqvist, rektor på Kämpetorpsskolan.

Enligt skolans rektor är nästan hälften av den pedagogiska personalen och alla i kökspersonalen borta just nu. Eftersom kommunala grundskolor måste erbjuda barnomsorg beslutade ledningen att ändå låta skolan vara öppen under fredagen. Barnen har fått äta lunch på Långbrodalsskolan i närheten.

– Det som skedde nu var en panikåtgärd. Vi kunde inte fixa mat åt så många elever. Nu har kökspersonalen sagt att de kommer in igen på måndag. Om det skulle ändras får vi lösa det genom att ta in personal från annat håll eller ordna med catering, säger Birthe Ahl-Källqvist.

Under fredagen fick närvarande elever skoluppgifter av fritidspedagogerna på plats. På måndagen var skolverksamheten igång och kökspersonalen på plats.