Utrustade. Kameran finns alltid med i handen på Tomas Kullström och Mona Blom Liljeqvist. Foto: Mikael Andersson

Gruppen som plåtar Vallentunas alla hörn

Fåglar, streetfoto, stjärnhimlar och bussar i diket. Allt går att fotografera och alla som är intresserade får vara med i Össebys fotogrupp.

  • Publicerad 08:14, 20 jan 2020

När solen ligger rätt. När norrskenet skiner över Vallentuna. Eller, när en ny fågelart smyger sig på – då säger det pling i telefonen hos 160 personer runtom i kommunen. Här agerar Facebook som en språngbräda från det digitala samkvämet till fysiska träffar. Men vad ägnar de sig åt? Jo, fotografering. 

– Det är kul, för man ser verkligen hur folk växer i gruppen. Det fanns de som började med mobilen och nu är uppe på värstingnivå med mycket utrustning. Många har lärt sig mycket, mycket genom gruppen, säger Tomas Kullström.

Ingen medlemsavgift

Tomas Kullström är en av dem som var med och startade gruppen 2015. Tillsammans med Mona Blom Liljeqvist och tre andra utgör de gruppens kärngrupp som sammankallar och planerar träffar. En gång i månaden träffas de för fotofika, samtidigt som de ordnar workshops och föreläsningar på olika teman. Själva gruppen är en intressegrupp som ligger under Össeby församling, vilket gör att de slipper bekymra sig för att ha en styrelse, ekonomiansvar eller medlemsavgifter.

– Våra intressen är väldigt breda, det är det som är det roliga med gruppen. Det finns både de som nästan bara fotar fåglar, och de som fotar mer dokumentärt, säger Tomas Kullström.

Uthållighet. Ruinerna tog tre timmar totalt att fotografera, med hjälp av hundratals 30-sekundersexponeringar. Foto: Tomas Kullström

Tallbit. Den rosenröda hannen smaskade på Kvarnbadets stora utbud av rönnbär. Foto: Mona Blom Liljeqvist

Kyrkor och fågelfoto

Alla har de sina olika favoritmotiv och de tar sig gärna ut för att fota utanför kommunen men de är mycket nöjda med Vallentunas vackra natur inpå knuten. Tomas Kullström har som projekt att fota kommunens alla kyrkor under klara stjärnhimlar. Mona Blom Liljeqvist fotar allra helst fåglar, gärna ugglor i Bromseby naturreservat. Men härom veckan räckte det med att åka till Kvarnbadet för att få se något nytt: Fåglar av arten tallbit. 

– Det går ju inte att se på trädet fågeln sitter i Vallentuna, men nu har vi den här gruppen nere vi kvarnen, säger hon och pekar på en rosenröd liten tallbit. Det är en hanne berättar hon, med särskild smak för feta rönnbärsfrön.

Hobby för de mitt i livet

Hon är, tillsammans med flera andra i Össebygruppen, just nu aktuell på en utställning på Länsmansgården i Åkersberga. Förkunskaperna i fotogruppen är väldigt blandade men nästan alla är amatörfotografer. Det hindrar dem inte från att göra egna utställningar. Dels har Össebygruppen själva flera gånger sedan 2016 ställt ut i Angarn. Förra året var utställningen i Vallentunas kulturhus.

– Många av oss är mitt i livet och har andra saker att ägna sig åt. En hobby klarar man inte riktigt på samma sätt som när man var yngre. Här blir det när man hinner, många har tyckt om att fota mycket men har kanske haft uppehåll, säger Mona Blom Liljeqvist. 

Össebygruppen

✓ Grundades 2015.

✓ Har 130 medlemmar i sin Facebookgrupp.

✓ Ordnar fotofika en gång i veckan med föreläsningar och workshops, men också fotopromenader och utställningar.

Vilt. Det blir mycket naturfoto i Järfälla. Här tittar de på två rävar, porträtterade av fotokollegan Frida Hermansson. Foto: Mikael Andersson