Facebookgruppe samlar folk som bor i Järfälla och odlar. "Vi delar med oss både av odlarglädje, och hur det känns när rådjuren varit framme och ätit upp allting", säger Åsa Ekman. Foto: Åsa Ekman/Sacharias Källdén

Gruppen som samlar odlare i Järfälla

Odlingstrenden växer sig allt starkare, något som inte minst märks i sociala medier där bilder på blomstrande vardagsrum, trädgårdar och balkonger avlöser varandra. Nu samlar en lokal Facebookgrupp Järfällas odlare.

  • Publicerad 16:32, 11 jun 2019

Åsa Ekman som startat Facebookgruppen "Odlare i Järfälla" Foto: Privat

Förra året skaffade Järfällabon Åsa Ekman och hennes man en kolonilott i Görväln, men som nybörjare var det flera frågor som uppstod. I samma veva bestämde sig Åsa för att starta Facebookgruppen "Odling i Järfälla".

– Jag startade den utifrån mina egna behov, jag vill ha en plats där jag kan få tips och byta plantor med folk, och det fanns ingen grupp för det i Järfälla. Så jag startade en och det tickar på. Nu senast delar folk med sig av sin rabarber, säger Åsa Ekman.

I dag har gruppen ett drygt 100-tal medlemmar. Utöver tips och tricks sker det ett utbyte av frön och plantor.

– Vi delar med oss både av odlarglädje, och hur det känns när rådjuren varit framme och ätit upp allting. Gemenskapen är väldigt fin.

Ina i Viksjö bytte laptopen mot trädgårdsspaden

"Bara börja!"

Att allt fler odlar ett intresse för odling tror hon bland annat har att göra med att fler och fler vill äta närodlad och ekologisk mat.

– Sen upplever jag det som väldigt avstressande och skönt att köra ner fingrarna i jorden och gräva. Och så är det härligt att odla sin egen mat, det är något extra att plocka sin egen zucchini och lägga den på grillen, säger Åsa Ekman.

Hon uppmanar också Järfällabor som klippt gräsmattan att höra av sig, då gräset kan användas i odlingen.

Vilket är ditt bästa tips till de som vill börja odla?

– Bara börja, för det är så kul! Man kan börja med kryddväxter på balkongen. Ner med fröna och vattna!

Trädgårdsexperten Julia vill ge fler nybörjare gröna fingrar

Stadsodling. En del av pop up-parken i Barkarbystaden är odlingslådor, som dels elever från Herrestaskolan odlar i, men också boende i området. Foto: Louise Bornhall

Stockholm Direkt