Diskussion. Nasra Omar, Meriem Mohammed, och Elham Berhe berättar att vissa kvinnliga muslimer kan känna sig mer bekväma att ställa frågor i en grupp bara för tjejer. Foto: Mikael Andersson

Gruppen som samlar tjejer under ramadan

Vilken böneapp är mest pålitlig, hur ska jag hålla mig mätt under dagen, och vad gör jag om jag inte kan fasta? Facebookgruppen Ramadan 2019 finns till för att svenska kvinnliga muslimer ska ha ett gemensamt forum att diskutera i, utan att någon dömer en.

  • Publicerad 11:57, 31 maj 2019

Klockan är tre på eftermiddagen och fredagsbönen är över. Många har lämnat Stockholms moské vid Medborgarplatsen, men på bänken utanför sitter Elham Berhe från Strängnäs, Meriem Mohammed från Östberga och Nasra Omar från Jakobsberg i solen.

Elham var den som startade Facebookgruppen, som i skrivande stund har 620 medlemmar. Syftet är att stötta varandra under fastemånaden, som tar slut med festen Eid al-fitr på tisdag den 4 juni (se faktaruta).

– Det blir mycket tips om bra mat att äta för att orka hela dagen, men även råd om böneappar och hur man ska vara en bra muslim i Sverige, säger Elham.

"Handlar om gemenskap"

Att gruppen bara är till för tjejer har att göra med en avsaknad av kvinnliga forum på nätet, och att vissa kan känna att det är mer bekvämt att ställa frågor till andra kvinnliga muslimer.

– Man kanske är rädd att folk ska döma en, berättar Meriem.

I gruppen finns även en del kvinnliga konvertiter. Och gruppen fungerar också som ett forum att hitta nya vänner att fira med.

– De kanske inte har samma nätverk eller en familj att fira med. Om man inte har all kunskap om ramadan, finns det säkert någon annan i gruppen som kan svara på det, säger Elham.

Flera av medlemmarna i gruppen planerar även att träffas.

– Det är det som ramadan handlar om, gemenskap. Alla får vara med, säger Elham.

– Men det enda vi tänker på är mat, säger Meriem och skrattar.

Peppen. Meriem Mohammed, Nasra Omar och Elham Berhe är med i Facebookgruppen Ramadan 2019 som peppar och delar tips under till andra kvinnor under ramadan. Foto: Mikael Andersson

Extra mycket fest i år

En annan fråga som ofta dyker upp i Facebookgruppen är vad man ska göra om man inte kan fasta, exempelvis om man är gravid eller sjuk.

– Men det betyder inte att man exkluderas under ramadan. Man kan göra andra saker som att ge mat till fattiga, säger Elham.

Finns det några frågor man som icke-muslim inte bör ställa till någon som fastar?

– Enligt mig finns det inga obekväma frågor. Men vissa kanske känner skam över att de inte fastar och kanske inte vill berätta det, säger Elham.

När fastan bryts efter att solen har gått ner är det vanligt att ses tillsammans och äta, iftar.

– I början är det mycket mat som gäller, man ses och hjälps åt, som ett slags knytis-iftar. Men ramadan handlar om att komma nära sin tro, så det borde egentligen inte vara så mycket fokus på maten, säger Meriem.

Den fjärde juni är ramadan över och festen Eid al-fitr firas i tre dagar. I år infaller det i samband med studenttider, så det blir extra mycket fest. Annars samlas både familj och vänner, och eidbönen på morgonen är viktig berättar tjejerna.

Vad som händer med Facebookgruppen efter det är inte riktigt bestämt.

– Jag kommer spara den, sen vet jag inte om den bara får ligga och vila till nästa år eller om folk kommer fortsätta skriva i den, säger Elham.

Fasta. Mellan den 6 maj och 4 juni pågår årets ramadan. Fastan avslutas sedan med fest i tre dagar. Foto: Mikael Andersson

Ramadan

Är den årliga fastan och en av islams fem grundpelare, som i övrigt är trosbekännelsen, bönen, allmosor och vallfärden till Mekka.

I år pågår ramadan mellan den 6 maj och 4 juni. Då varken äter eller dricker man under tiden solen är uppe. Syftet är att lära sig tålamod, ödmjukhet och öka sitt religiösa medvetende.

När solen går ner ses man och äter tillsammans, måltiden kallas iftar.

Ramadan firas efter den muslimska kalendern som är en månkalender, till skillnad från den gregorianska kalendern som är en solkalender. Det innebär att ramadan flyttas tillbaka med cirka elva dagar varje år.

När ramadan är slut firas högtiden eid al-fitr som ofta varar i flera dagar.

Källa: Institutet för språk och folkminnen

Visa merVisa mindre