Gruppträff. I mars startar gruppträffar för barn med skilda föräldrar. Syftet är att de ska få träffa barn i liknande sits. Foto: Mostphotos

Gruppträffar för barn med skilda föräldrar

En skilsmässa kan vara svår för ett barn. I mars startar kommunen upp vårterminens skilda världar-grupp, där syftet är att stärka barnets självkänsla.

  • Publicerad 09:45, 11 jan 2019

Sedan några år tillbaka har finns det stödgrupper i kommunen för barn som har skilda föräldrar, en så kallad skilda värdar-grupp. Syftet är att barn i åldrarna 7 till 12 år ska få träffa andra barn som befinner sig i en liknande situation. Skilda världar-gruppen startas en gång per termin och håller till i öppenvårdens grupplokal.

Mikael Nordgren, barn- och familjebehandlare på kommunen, är en av gruppledarna och tycker att det har fungerat bra.

– Vi följer en manual som Barnens rätt i samhället tagit fram (Bris). Grupperna har fokus på barnen, på deras självkänsla, tankar och funderingar kring hur det är att leva med skilda föräldrar, säger Mikael Nordgren.

Viktigt att träffa andra

Skilda världar-gruppen kommer att ses vid åtta tillfällen en gång i veckan.

– Det är för barn runt 10 år där det funkar bäst och barnet kan ta till sig. Men det beror på hur mogna barnen är, ibland kan det vara bättre att vänta, säger Mikael Nordgren.

På träffarna får barnen prata om hur det är att ha skilda föräldrar, men det finns inga tvång, om man vill får man vara tyst. Man leker lekar, ritar och fikar. Mikael Nordgren säger att de flesta barn är nöjda med gruppträffarna.

För att barnet ska kunna delta i gruppen behövs båda vårdnadshavarnas godkännande. Kursen startar vecka 10, och för att anmäla sig kontaktar man gruppledarna, vars mejladress och telefonnummer finns på Vallentuna kommuns hemsida under fliken Omsorg och hjälp.

Förseningar på Roslagsbanan i morgonrusningen

Nyheter Tidigare stopp ställer till det Ett vagnfel på ett av Roslagsbanans tåg orsakade ett stopp mellan universitetet och Östra station under tisdagsmorgonen.tisdag 18/6 8:30

Nu är nya trafikplats Roslags-Näsby snart (helt) invigd

Nyheter ✓Bredare bro ✓Nya av- och påfarter ✓Ny genväg till centrum Träden är på plats, rondellerna är klara och bättre framkomligheten utlovas – nu har de sista detaljerna på nya Roslags-Näsbys trafikplats kommit på plats.måndag 17/6 16:46
Stockholm Direkt