AVSTANNAT. Busstorget skulle däckas över, men planerna kom aldrig längre än till rivningen av husen intill. Foto: Claudio Britos

Grusad plan kan ge Tumbas busstorg nytt liv

Busstorget i Tumba är slitet men i väntan på att de stora planerna för centrumet ska påbörjas har ingenting gjorts. När de ursprungliga planerna nu lagts på hyllan öppnar SL försiktigt för investeringar på torget.

  • Publicerad 13:59, 11 okt 2019

Att busstorget skulle däckas över har varit en central del av planerna för det nya Tumba centrum. Enligt de ursprungliga planerna skulle busstorget först flyttas, och att trafiken under byggtiden skulle utgå från en mindre och provisorisk terminal på infartsparkeringen närmast Huddingevägen.

Under de år som byggplanerna stått stilla har busstorget svävat i limbo. Eftersom ingen vet hur platsen kommer utvecklas har det inte gjort några investeringar i platsen. Många Tumbabor har upplevt busstorget som stökig, otrygg och bortglömd.

”Tyvärr har det blivit en period då berörda aktörer inväntar ett större omtag som centrumägaren Citycon måste initiera och driva”, skriver Anders Öttenius som är chef för stadsmiljö i kommunen i ett sms till BotkyrkaDirekt.

Keolis, som är ansvarig operatör för busstrafiken på torget säger att deras förare inte har rapporterat om något särskild otrygghet från Tumba centrum.

– Men vi förstår om de som bor i området kan uppleva platsen som otrygg. Terminalen är sliten och dåligt upplyst, säger Andris Zvejnieks som är tillförordnad kommunikationschef på Keolis.

”Se vad vi kan göra”

Att Citycons ursprungliga plan nu är inaktuell kommer som en nyhet för Christian Hoffmann, presskommunikatör på SL som äger stationen. Men det förändra läget, menar han.

– Eftersom centrumägaren har haft planer för att bygga in bussterminalen så har vi inte gjort några större investeringar där de senaste åren. Men om förutsättningarna nu har förändrats kommer vi se över situationen och se vad vi kan göra med platsen. Sedan är det en äldre bussterminal och det finns begränsningar i vad vi kan göra, säger Christian Hoffmann.

Planerna för Tumba busstorg

I Citycons ursprungliga planerna ingick att busstorget skulle däckas över.

Under byggtiden skulle busstrafiken flyttas till en provisorisk terminal vid infartsparkeringen på Huddingevägen.

Den flytten var först planerad till slutet på 2014.

Visa merVisa mindre