Här pågår jobbet med att ta fram det nya keramikkonstverket. Foto: Linda Centerskog/Familjebostäder

Gubbängens historia och framtid blir konstverk i centrum

Konstverk i mosaik ska ersätta en nedklottrad vägg vid Gubbängens tunnelbana. Verket är en del av Familjebostäders utvecklingsarbete i centrumet.

  • Publicerad 11:27, 13 nov 2019

Det klipps och klistras med keramikskärvor i Gubbängen. En 36 kvadratmeter stor mosaikvägg ska byggas, en vägg som så ska ersätta en nedklottrad sträcka vid tunnelbanan.

Det är AB Familjebostäder som samarbetar med Remakebolaget och konstnärinnan Helen Rydberg för att ta fram konstverket.

Lotta Vidén leder projektet, som är en del av en större ansats att utveckla Gubbängen centrum. Att just den aktuella sträckan vägg hamnade i fokus var ett resultat av en trygghetsvandring som det kommunala bostadsbolaget gjorde tillsammans med hyresgäster, poliser och andra lokala aktörer och företag som verkar i området.

– Det är en slags inventering, man kollar var det behövs exempelvis lampor eller andra trygghetsområden, och det blev tydligt att vi behövde göra något åt den väggen. Det är många sm går där, och den är inte så rolig idag, säger Lotta Vidén.

Temat för väggen, som består av sex stycken bilder, är "dåtid-nutid-framtid". Vad det betyder är att motivet tar avstamp i det första torpet som fanns där, när inget annat gjorde det, via de första ritningarna av området från 1944, fram till Stadsbyggnadskontorets visionsbilder av framtidens Gubbängen.

De trettiosex kvadratmeterna ska kunna monteras upp först när det blir lite varmare igen. Någon gång i sommaren som man förhoppningsvis kunna se det från tunnelbanan.

– När det är något som de boende i området varit med och tagit fram är det lättare att känna att det är "vårt", och då brukar det bli mindre klotter och förstörelse. Blir den nedklottrad så är det en lättare yta att sanera.

Vill man komma och hjälpa till med mosaikläggningen, och kanske har några idéer om Gubbängen att dela med sig av, så är det öppet hus i konstverkstaden de flesta tisdagar och lördagar en tid framöver.