FÖRVARINGSLÅDA. Av virke från den gamla uttjänta chiffonjén tillverkar Kerstin Hansson, 89 år, en förvaringslåda. Undertecknad fick inte upp lådan, vilket är en baktanke med hantverket. Foto: Jonny Andersson

Gubbverkstan satsar på insektshotell

Två kaffepauser på fyra arbetstimmar och after work på O'Learys är få förunnat, men gänget på Gubbverkstan tar å andra sidan knappt betalt för insektshotell och annat hantverkspyssel.

  • Publicerad 08:31, 16 apr 2019

Varje förmiddag slöjdas det på Järnvägsgatan 5. Och har så gjorts sedan 2006, men historiken berättar att verksamheten startade i slutet av 1960-talet och bildandet av "Föreningen Gubbverkstan" dröjde till 1991.

Av dagens drygt 60 medlemmar är en fjärdedel kvinnor men samtalen om att skifta namn, bland annat till Gum- & Gubbverkstan, fick aldrig fäste.

Att komma hit är terapi. Mycket bättre än att sitta ensam hemma, enligt Bosse Meuller, 74.

Ett par minuter senare stannar alla maskiner och verktygen ligger oanvända. 15 personer är spridda runt två bord för förmiddagens första av två fikapauser.

– Det sociala är viktigast, säger Bosse Palm och Bosse Meuller i mun på varandra.

Lagar möbler åt kunder

– Jag tror att vi har ett gott rykte i kommunen. Vi hjälper till med det vi kan, så länge det inte handlar om stora saker som inte kommer in i lokalen, säger Bosse Palm, 84 år och tidigare ordförande.

Vad han talar om är att Gubbverkstan tar på sig att laga möbler, exempelvis stoppa om en soffa eller fixa till en ranglig stol.

– Stora projekt kräver mer än vi har möjlighet till. Enstaka reparationer är okej, så länge vi klarar av dem, tillägger Bosse Meuller.

PRODUKTER. Gubbverkstan får många beställningar av insektshotell. Foto: Jonny Andersson

Gubbverkstan är för pensionärer, men Bosse Palm (t.h) och övriga stöttar även nyanlända. Här får Maswad handledning i att göra en starholk. Foto: Jonny Andersson

Fågelholkar, bihotell och småholkar för humlor, har blivit Gubbverkstans givna succé. De görs på beställning, även för att säljs på marknader och basarer.

– Vi har aktivitetsstöd, som i idrottsföreningar, men behöver få in lite mer pengar, säger Bosse Palm.

"Trä talar till mig"

Man kan även komma till Gubbverkstan med sitt eget projekt. Som Kerstin Hansson. Hon vrider och snurrar på en förvaringslåda som hon gjort av trä från en uttjänt chiffonjé hon köpte 1963. Lådans ytterhölje har små knoppar överallt och med pillemarisk min undrar Kerstin om undertecknad kan öppna "skalet" för att få lådans bottendel på plats. Hon antyder att det är en luring, samtidigt som hon säger: "Trä talar till mig. Det är Gubbverkstan som håller oss vid liv."

Till slut får hon visa och då står jag där med hakan mot bröstkorgen – som när Brynolf & Ljung trollat.

I maskinrummet kämpar flera vid olika såg- och slipmaskiner. Lasse gör ett brickbord som frun beställt. Vid borren får Maswad Bosse Palms hjälp att fixa entrén in i holken.

– Alla hjälps åt. Ingen är expert. Som Bosse sa så är detta terapi, säger Bosse Palm.

Och på fredagar förlängs veckan ibland med after work på O'Learys.

FIKAPAUSER. Bästa stunderna är 09.00- och 10.30-fikat. Foto: Jonny Andersson

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Staden vill ändra 504:ans rutt

Nyheter Önskar förbättra kommunikationen till idrottsanläggningar Sundbybergs stad vill se en ny sträckning av buss 504 för att Ursviksbor ska få det enklare att komma till simhallen och andra idrottsanläggningar på Sundbybergs IP.fredag 19/4 15:30

Hur brukar du fira påsk?

Nyheter Resa till fjällen, gå på äggjakt eller bara ta det lugnt. Svaren blev många när vi frågade folk på stan hur de brukar fira påsk.torsdag 18/4 10:37

Hon är häxa i Blåkulla – på riktigt

Nyheter Feministen Rosie Björkman kom ut för 30 år sedan Hon tvekar inte att kalla sig häxa. Men Rosie Björkman kokar varken grodsoppa eller äter små barn.torsdag 18/4 5:57