Fullspäckat. Gosa med djur, testa parkour, delta i rollspel eller orientera. Det finns massor av roliga saker att hitta på under sommarlovet i Vallentuna! Foto: Mikael Andersson/Mostphotos

Guide: 10 saker du kan göra i Vallentuna i sommar

Snart är det dags för sommarlov! Då finns en massa saker att hitta på för alla barn och unga som tillbringar sommaren i Vallentuna. Vi listar några av aktiviteterna – som dessutom är gratis.

  • Publicerad 16:48, 28 maj 2019

Prova på rollspel

För de som är nyfikna på rollspel och är i åldern 10-15 år finns i sommar tre tillfällen att delta i rollspelet Sagospelet Äventyr. Med hjälp av tärningar, fantasi och tilldelad karaktär får man lösa mysterier med sina medspelare, sen kan man även få tips på hur man gör egna rollspel. Anmälan sker till bibliotek@vallentuna.se.

När och var? 10, 11 och 12 juli klockan 14.00-17.00 på Vallentuna kulturhus

Lär dig extremsporter

Under fyra dagar håller föreningen Korpen en workshop där de lär ut grunderna i sporterna parkour, slackline (gå på lina) och akrobatik, helt gratis. Åldersgräns är 6 år och aktiviteten sker i åldersuppdelning. Anmäl dig här: http://www.korpen-vallentuna.se/barnungdom/lager/Parkour/

När och var? Pågår mellan 24-28 juni på Vallentuna idrottsplats.

Ta hand om 4H-gårdens djur

I sommar bjuder Vallentunas 4H-gård in till ett djurskötarläger. På lägret får man ta hand om djuren, rida, leka och pyssla. Lägret pågår under en dag och är för barn 7-12 år och anmälan görs till vallentuna@4h.se. Läs mer här.

När och var? 15, 16 och 17 juli klockan 09.00-16.00 på Vallentuna 4H-gård

Sagostund i parken

I sommar håller biblioteket sagostunder i Biblioteksparken varje torsdag. Det är bara att komma dit och sätta sig på en filt. Är för barn från 3 år och uppåt.

När och var? Alla torsdagar mellan 27 juni och 15 augusti klockan 10, Biblioteksparken intill Vallentuna kulturhus.

Orientering i skogen

För dig som gillar orientering så har Vallentuna-Össeby Orientering satt ut 83 kontroller i Vallentunas skogar som kommer sitta uppe hela sommaren. Ett orienteringspaket med kartor och instruktioner finns att köpa för 60 kronor på apoteket och biblioteket i Vallentuna centrum samt på biblioteket och Bilisten i Brottby.

När och var? Kontrollerna sitter uppe till 28 september och är utplacerade vid Vallentuna idrottsplats och vid Össeby idrottsplats i Brottby.

Lös gåtor och koder hemifrån

I sommar anordnar kommunen tävlingen Uppdraget! för barn som är 12 år eller äldre. Tävlingen går ut på att knäcka koder, leta ledtrådar och lösa chiffermeddelanden. Anmäl dig till Vallentuna biblioteket och få ditt första uppdrag hemskickat på posten.

När? Tävlingen pågår mellan 12 juni och 28 augusti och sista dagen är det final.

Skrivarkurs i fantasygenren

En skrivarkurs i fantasy på biblioteket hålls för barn mellan 10-14 år. Kursen pågår under tre förmiddagar. Föranmäl dig senast 4 juni till Vallentuna bibliotek.

När och var? 17-19 juni klockan 10-12 på Vallentuna bibliotek.

Serieteckning-workshop

Du som är mellan 10-15 år kan delta i en workshop under en dag där du får lära dig teckna serier. Kursen är för nybörjare och du anmäler dig till nadia.chache@abf.se.

När och var? 2 juli klockan 10-14 på Vallentuna kulturhus.

Lär dig rita manga

Barn och unga mellan 6-15 år är välkomna att delta i en workshop där man får tips på hur man ritar manga. Inga förkunskaper krävs. Anmälan görs till nadia.chache@abf.se.

När och var? 9 juli klockan 13.00-16.00 på Vallentuna kulturhus.

Poängjakt med pyssel-kickoff

Sommarklubben anordnar poängjakt i sommar för barn mellan 6-13 år. Du samlar poäng genom att utföra roliga uppdrag som du får via ett uppdragshäfte du hämtar ut på Vallentuna bibliotek. Som uppstart har biblioteket två pysseldagar, som ger extrapoäng.

När och var? Pågår hela sommaren med pysseluppstart 12-14 juni klockan 13-15, då du även kan hämta ut uppdragshäftet. 22 augusti är det avslutningsfest.

14-årig flicka rånad och slagen i Täby

Nyheter "Blev ombedd att följa med ut från centrum" Igår kväll, tisdag, blev en 14-årig flicka slagen och rånad på sin mobiltelefon utanför Täby centrum. Gärningspersonerna ska ha varit två unga tjejer.onsdag 20/11 9:23

Täbykatten Sigge försvann – hittades i Väsby

Nyheter "Han har nog fått skjuts" Katten Sigge försvann från familjen Blomqvist i Täby i september. Fyra veckor senare hittades han av en annan familj – i Upplands Väsby.tisdag 19/11 16:33
Stockholm Direkt