Naturnära. Görväln passar sig utmärkt för picknick, med flera olika smultronställen runtom i krokarna. Foto: Mikael Andersson

GUIDE: Här är bästa picknickplatserna i Västerort och Järfälla

Picknick hör sommaren till, och du behöver inte ta dig långt för att hitta den ultimata picknickplatsen. Här guidar redaktionen till några av sina guldkorn i Västerort och Järfälla!

  • Publicerad 13:58, 5 jul 2019

Järfälla:

Görväln

I vackra Görvälns naturreservat kryllar det av fina vyer för en picknick. Sätt dig uppe på höjden vid slottet och blicka ut över Mälaren, på klipporna mot Kallhällshållet, på bänken utmed vattnet mot Brukets badplats eller, för den som orkar, uppe på toppen av Bruketbacken för en rejäl dos utsikt. Bara beslutsångesten sätter gränser.

Kallhällsparken

Kallhällsparken får just nu ett lyft med de renoveringar som pågår, bland annat ska där bli en så kallad finpark med planteringar. Men redan i dag är det en lugn och trevlig oas med stora gröna ytor, nära till lekplats och toaletter. Kallhälls 4H-gård ligger ett stenkast bort, som har sommaröppet. Värt ett besök efter picknicken!

Riddarparken eller Hammarparken

För en mer central picknick, bege dig till Riddarparken i Jakobsbergs centrum. Gott om grönytor och bänkar för den som är mer bekväm! Under sommaren arrangeras även aktiviteter för barn och ungdomar i parken, och på onsdags- och fredagseftermiddagar finns ett pop up-bibliotek på plats.

Några minuters promenad från centrum ligger också Hammarparken, mellan Vasavägen och Sturevägen, med plaskdamm om yngre picknickätare vill ta sig ett dopp efter (eller före) maten.

Naturnära. Görväln passar sig utmärkt för picknick, med flera olika smultronställen runtom i krokarna. Foto: Mikael Andersson

Spånga:

Svandammen

Ett par hundra meter från Spånga station, och med en egen busshållplats, ligger vackra Svandammen. Bred ut picknickfilten på en grön plätt eller slå dig ner på en av bänkarna. För picknickinhandling ligger matbutiker, kaféer och restauranger på Spånga torg nära till hands.

Hässelby:

Kyrkhamn

Idylliska Kyrkhamn, i utkanten av Stockholm och där Järfälla tar vid, är en av Stockholms tystaste platser, och mycket picknickvänlig. Bred ut picknickfilten på gräset nere vid vattnet, eller uppe på klipporna med utsikt mot Färingsö.

Riddersvik

I vackra Riddersvik kan du slå dig ner i Rosenparken, där det också finns lekplats för de med extra spring i benen. Ett annat alternativ är att promenera ner mot vattnet förbi kolonilotterna, och njuta av utsikten från klipporna. Badsugen? Då är det bara att hoppa i från bryggan!

Vällingby:

Solursparken

Precis intill Vällingby centrum huserar Solursparken, som renoveras för fulla muggar och ska bli klar i slutet av augusti. Men redan nu är den värd ett besök med picknickkorgen. Ny lekpark för de minsta finns på plats.

Grimstafältet

Den stora ängen som utgör Grimstafältet lämpar sig perfekt för en picknick i det gröna. Packa korgen och välj och vraka bland bra platser att slå dig ner på.

Naturnära. Görväln passar sig utmärkt för picknick, med flera olika smultronställen runtom i krokarna. Foto: Mikael Andersson

Vila. Efter picknick blir det gärna matkoma, och vad passar då bättre än att ligga och vila i gräset? Foto: Mikael Andersson

Bromma:

Lillsjön

Sätt dig på en brygga eller en grön äng i Lillsjöparken och blicka ut över den lilla insjön till smakerna av baguette och färskost, eller vad du nu valt att fylla picknickkorgen med

Ålsten/Äppelviken

På strandpromenaden mellan Ålsten och Äppelviken finns en Mälarvy som heter duga. Bege dig antingen till den uppställda grillplatsen längs sträckan, slå dig ner på Ålstensängen vid vattnet, eller varför inte vid Solviksbadet?

Stockholm Direkt