Snart öppnar stadens uteserveringar, så även i Bromma. Foto: Mikael Andersson

GUIDE: Här hittar du Brommas uteserveringar

Det våras i Stockholm och snart är det grönt ljus för stadens krögare att servera sina gäster utomhus. Men vad krävs för att en uteservering ska vara bra och hur ställer sig Bromma till det stundande rökförbudet?

  • Publicerad 11:38, 28 mar 2019

Från och med 1 april är det tillåtet för restauranger, kaféer och krogar i Stockholm, som har tillstånd, att öppna sina uteserveringar. Men trots att våren börjar smyga sig på med några plusgrader är restaurangägarna i Bromma inte helt på det klara med när de tänker öppna.

– Vi kommer öppna runt den 15 april eller när vädret är mer stabilt. Det brukar inte vara lönt att öppna innan dess faktiskt. Men just nu jobbar vi på att bygga en helt ny uteservering. Vi ska lägga lite extra krut på den i år, säger Josefin Åhlfeldt, ägare av Park bageri och konditori i Äppelviken.

Detsamma gäller för populära Sjöpaviljongen vid Alviks strand.

– Vi har öppet ute för dryck så fort vädret tillåter men matservering smyger igång 1 maj och vi satsar en hel del på den i år, säger Maria Appelgren, restaurangchef på Sjöpaviljongen och Melanders Group AB.

Brioche på Alviks torg har en uteservering året runt men öppnar upp för fler sittplatser så fort det blir lite varmare.

– Året-runt-delen är lite mindre, och är under tak, det är därför vi har den. Men på vårkanten utökar vi uteserveringen och där följer vi vädret lite. Vi har även tillstånd att servera alkoholdrycker till vår uteservering, säger Mathias Forslund.

GUIDE: Här hittar du Västerorts uteserveringar

Rökförbud från 1 juli

Nytt för i år är det omtalade rökförbudet som börjar gälla i sommar, som helt enkelt innebär att det är slutrökt på landets uteserveringar. Och det är upp till restaurangägaren att se till att gästerna inte tar en cigg.

På restaurangerna i Bromma ser man det inte som något större problem.

– Jag är inte så insatt i det i nuläget men tänker inte att det borde vara några problem. Det är väl en lag och då ska den följas, jag tror inte att det kommer påverka oss på Park, säger Josefin Åhlfeldt.

Maria Appelgren på Sjöpaviljongen tror inte heller att rökförbudet kommer vara till något nederlag.

– Vi har funderat på det där och väntar på konkret information. Men tills dess att vi vet mer så tänker vi att det är slutrökt på den delen där folk sitter och äter, sedan har vi den nedre bryggan där det inte är någon servering och där kan man väl smyga undan och röka i så fall. Men som sagt, vi väntar på mer information så att det blir tydligt vad som gäller, säger hon.

Detsamma gäller hos Brioche.

– Vad gäller rökförbudet i juli, så följer vi det och tror inte det kommer att bli några större problem då det är en lagändring, säger Mathias.

Scrolla ner för att se vad Brommaborna tycker om uteserveringar och rökförbudet.

Öppettider i Bromma:

Brasserie Maison:
Öppnar förhoppningsvis 1 maj. Väntar på tillstånd.

Sjöpaviljongen:
Öppnar när vädret tillåter. Matservering från 1 maj.

Restaurang bryggan:Öppet alla dagar under veckan från maj till september.

Park bageri:
Öppnar runt den 15 april.

Brioche:
Öppet året runt men utökar serveringen när det blir varmare.

Restaurang Sorbon:
Öppet året runt.

Tobbes kök:
Öppnar när vädret tillåter men utlovar infravärme för den frusne.

Bistro Bromma:
Öppnade redan 23 mars.

Elliots:
Öppnar i slutet av april med en nyrenoverad servering.

Gelato Scarfo:
Öppnar för säsongen 6 april. Vet inte när uteserveringen öppnar.

Har vi missat någon pärla? Skicka ett mejl till oss så lägger vi in det.

Vad tycker du om det nya rökförbudet och hur ska en bra uteservering vara?

Caroline Willix, 29, Bromma. – En bra uteservering ska ha solläge. Mysiga stolar och kuddar. Ingen pall i metall liksom. Däremot är det småsnålt med uteserveringar i Bromma kan jag tycka. – Tycker rökförbudet är så jäkla bra. Nu slipper man äta sin mat i rök liksom. Foto: Mikael Andersson

Mariette Valeij, 66, Alvik. – Jag tycker utsikten är viktigast för en bra uteservering. Sjöpaviljongen i Alvik är bäst. – Rökförbudet är kanon. Men det känns inte som att de är så många längre, rökarna alltså. Foto: Mikael Andersson

Torbjörn Frisk, 76, Tranebergs strand. – En bra kopp fika är viktigast för mig. Och trevlig service förståss. – Rökförbudet är bara bra, det drabbar inte mig då jag inte röker. Foto: Mikael Andersson

– Vi är dåliga på uteserveringar, men det ska vara en mysig miljö skyddad från trafik tycker jag, säger Inger Karlsson, 70. – Jag röker inte själv, men de har det inte lätt nu. Men jag stör mig inte. Foto: Mikael Andersson