Äntligen. Lena Eriksson tillsammans med dottern Olivia Eriksson ska gå till Stenugnsbageriet och fika, snart kan de njuta av solen på deras uteservering vilket de ser fram emot. Foto: Mikael Andersson

GUIDE: Här hittar du Vallentunas uteserveringar

Våren har kommit till Vallentuna och från med första april är det grönt ljus för kommunens krögare att servera sina gäster utomhus. I år utan askoppar på borden. Hur laddar krogarna inför rökfri servering? Och vad tycker Vallentunaborna gör en bra uteservering?

  • Publicerad 14:35, 5 apr 2019

Från och med 1 april är det tillåtet för restauranger, kaféer och krogar i Stockholm, som har tillstånd, att öppna sina uteserveringar i kommunen. Solen skiner men trots det har värmen inte helt kommit till Vallentuna.

Men Lena Eriksson ser fram emot säsongen.

– Jag tycker att stenugnsbageriet är bäst, de har godast bullar och så har de bra solläge. Man vill ju att en uteservering ska ha liv och rörelse, säger Lena Eriksson, som ska fika på bageriet tillsammans med dottern Olivia.

Ett par mil bort, i Kårsta lagar Attila Timar, ägare av krogen Kårsta Del Sol, köttfärssås inför kvällen. Här laddar de också upp inför vårens utehäng, som öppnar i maj.

Krogen har haft stängt i fyra år då Roslagsbanan slutade gå till stationen. Men för ett år sedan kunde gästerna återigen gå till villan, som på kvällarna förvandlas till kvarterskrog. Uteserveringen brukar på sommaren vara full med folk, berättar Attila.

– Det är alltid sol men det blåser alltid också, så om det blir en sommar som förra året så blir det perfekt. Vi kommer inte göra några förändringar förutom en ny meny med lammkött från Ledinge gård, säger han.

Nytt för i år är det omtalade rökförbudet som börjar gälla i sommar – närmare bestämt den första juli. Beslutet innebär att det är slutrökt på landets uteserveringar och det är upp restaurangägarna att se till att det följs.

– Jag förstår det inte riktigt, man är ju ute och röker. Vi kommer att flytta ut en askkopp ut på parkeringen så får man stå där. Men vi har inte så många gäster som röker, säger Attilla Timar.

Vad hoppas du på inför sommaren?

– Mycket folk så klart, säger han och ler.

GUIDE: Här hittar du Täbys uteserveringar

GUIDE: Här hittar du Danderyds uteserveringar

Blåsigt. Attila Timar, ägare av krogen Kårsta Del Sol kommer snart att ta fram de klassiska bänkarna som står på framsidan av huset som på kvällarna förvandlas till krog. Foto: Mikael Andersson

Här är några av uteserveringshaken

Dixie Twins

Var? Tuna Torg 10

Öppnar: Har redan öppnat delvis, "helt" öppnad sista helgen i mars.

Nyheter: Lite nya möbler och uppiffat, bland annat ska en soffgrupp bytas ut.

Stars and Stripes

Var? Tuna Torg 1A

Öppnar: Maj är målet, men kan också bli tidigare.

Nyheter: Blommor på pallkragar som skymmer av, men möbleringen är samma som förra året.

Kårsta del Sol

Var? Kårstavägen 320

Öppnar: När vädret blir bättre, i maj.

Café Biscotti

Var? Tuna Torg 1E

Öppnar: Någon gång mellan mitten av april och 1 maj.

Nyheter: Samma upplägg som tidigare.

Lilla Valentina

Var? Tuna Torg 3

Öppnar: Början av maj.

Nyheter: Finns planer på att sätta upp staket eller stora blomkrukor för att göra uteserveringen tryggare för matgästerna.

Gästis kök & bar

Var? Tuna Torg 5.

Öppnar: Ej spikat, men så fort de fått tillståndet.

Nyheter: Samma upplägg som förra året.

Vallentuna stenugnsbageri

Var? Allévägen 6A

Öppnar: Mellan mitten av april och första maj.

Nyheter: Får markiser och börjar med hemgjord glass. Finns utbyggnadsplaner.

Kristorante

Var? Bällstabergsvägen 2

Öppnar: Redan öppnat.

Nyheter: Det är en hemlis!

Detta är ett urval av de serveringar som finns i Vallentuna. Har vi missat någon pärla? Mejla oss på vasterort@direktpress.se så fyller vi på i listan på webben!

Längtar. Attila Timar, ägare av krogen Kårsta Del Sol ser fram emot att få öppna uteserveringen, som brukar vara full på sommaren. Foto: Mikael Andersson

Så säger krogägarna om nya rökförbudet

"De flesta gästerna är förstående mot oss men bittra över lagändringen. Där kan jag hålla med, det borde vara upp till krogarna att bestämma över sina lokaler. Vi har alltid haft halva uteserveringen rökfri så att man kunnat välja som gäst, och det har fungerat", säger Terese Dudas, ägare av Dixie Twins på Tuna torg.

"Om det bara hade gällt vår restaurang hade det varit ett problem, men nu gäller det alla. Det blir skönt för dem som inte röker", säger Simon Yemane, ägare av Stars and Stripes.

"Det är bara att acceptera. Vissa tycker nog att det är bra, andra att det är tråkigt. Vi har många barnfamiljer, och det är en viktig regel för att barn som besöker oss ska slippa få i sig rök", säger Rani Antar, ägare av Café Biscotti.

"Jag vill ju helst att folk inte ska röka så att man slipper röklukten. Jag tror inte att gästerna tycker att det är konstigt, de kommer nog att acceptera det med tiden. Det är inte en stor grej egentligen", säger Simon Kimve, Lilla Valentina.

"Det är såklart man blir orolig när folk vill sola och röka och äta. Men vi gör som lagen säger", säger Naza Gli, ägare av Gästis kök & bar.

"Jag tycker det är rätt bra. Har man satt sig ner för att ta en kaffe och inte röker och någon rökare sitter där så sabbas ju den upplevelsen", säger Olof Jönsson, ägare av Vallentuna stenugnsbageri.

"Jag tycker att förbudet är onödigt, är man vuxen ska man få bestämma själv. Däremot måste man respektera varandra", säger Christos Gerorgantas, ägare av Kristorante.

QUIZ: Hur bra koll har du på rondellerna i Norrort?

Nyheter ✓Platserna ✓Stilarna ✓Reglerna ✓Byggprojekten Ska du ut och köra i Norrortstrafiken kan du knappast undgå dem – rondellerna. Men vad har du lagt på minnet om dem? Minst fem rätt, annars får du ta bussen istället!fredag 14/6 16:59

Häng med en timme på playan i Näsaäng

Nyheter Vi tog tempen på Täbybadarna Häng på en timme på beachen! I vår artikelserie ”En timme i” hänger vi runt i en timme och fångar det som händer. Den här gången landade vi i Näsaäng och träffade badande barn och kitesurfare.fredag 14/6 16:53
Stockholm Direkt