Bra fikapaus vid sjön Magelungen. Foto: Karoline Montero Araya

GUIDE: Packa fikakorgen och upptäck Söderorts skogar

Är du kvar i stan, men vill ha lite landet-feeling? Då kan du kolla in vår utflykts-guide till Söderorts skogar.

  • Publicerad 08:00, 20 maj 2017

Vi tog rygg på Hagsätrabon Christina Tillö från Kräpplagruppen, som vill bevara Rågsveds friområde (Kräppladalen). Hon visade oss Kräppla natur- och kulturstig:

”Det vi går på nu är den gamla byvägen, den finns på kartor från 1600-talet. Överhuvudtaget är det väldigt mycket orörd skog här, man kan se spår av det gamla kulturlandskapet från medeltiden, med betesmarker och stora ekar. Rågsveds friområde har mycket toppar och dalar, som är typiskt för Södertörnslandskapet.

Det blev bra när de byggde de här spängerna att gå på, tidigare fick man gå genom sankmark på vissa ställen. Förr gick det får och kor och betade här och det hoppas vi kommer tillbaka. Det är trist med tomma hagar. Dammarna, nere på ängen, är väldigt poppis som picknickplats.

Du ser, det är aldrig tråkigt i skogen, det finns massor att titta på. Där är en hackspett som håller på att göra ett bo i ett hål i trädstammen. Det finns mycket död ved i den här skogen, vilket är bra, eftersom det är boplats för insekter och det lockar till sig fåglar. Det finns också mycket fladdermöss, de kan man se på sommarkvällarna.

Det är förhållandevis tyst här. Man slipper ljudet från de stora trafiklederna alldeles inpå. Namnet, friområde, kommer från 60-talet när man ville betona att området inte fick bebyggas med bostäder.”

För några år sedan anlade staden spänger att gå på genom de blötaste passagerna. Foto: Karoline Montero Araya

Kräpplaspåret börjar vid Rågsveds t-bana. Foto: Karoline Montero Araya

Rågsveds friområde. Foto: Karoline Montero Araya

Vår summering

Plus: Lagom lång slinga för de flesta (4 km), lätt att gå och för barn att leka, med små broar och spänger, fin skog och trevlig rastplats vid sjön Magelungen, bra gångavstånd från tunnelbanan. Mycket fåglar. OBS! Inte för barnvagn och rullator.

Minus: Du måste stå ut med att det ligger en kundvagn och flyter intill andparet i Magelungen, och att skyltarna som berättar om den fina skogen är uppeldade eller bortslitna, och att fikaborden är fulla med klotter, och att det ligger skräp överallt. Kanske är det här Söderorts mest nedgångna grönområde. Hallå staden? Har ni varit i Rågsveds friområde de senaste tio åren?

Jesper Di Corsi med sonen Lo: ”Det är första gången vi provar att gå den här slingan, men den verkar inte funka så bra med barnvagn…och så fångar vi Pokémons. Foto: Karoline Montero Araya

Ta dig dit

T-bana Rågsved, gå vänster, följ skylten Kräpplaspåret som sitter nära t-banan. Gå genom parkleken och vidare under Bjursätragatan, så är du snart inne i området. Där finns markeringar att följa. Ladda ner egen karta på krapplagruppen.wordpress.com.

Magelungen bjuder på både kundvagnar och änder. Foto: Karoline Montero Araya

Dammarna nere på ängen. Foto: Karoline Montero Araya

På gång i området

Söndag 21 maj

9-12 fågelskådning med Patrik Slimane, samling kl 9 vid Rågsveds t-bana, ta med fika. Kostnad 20 kr.

12-14 Kräppladagen, vid Dammarna nere vid Kräpplabäcken.

Måndag 5 juni

Naturnatt i Rågsveds friområde, samling kl 18 vid Rågsveds t-bana, ta med varm dryck. Kostnad 60 kr.   

Visa merVisa mindre

Rågsveds friområde. Foto: Karoline Montero Araya

Christina naturtips i Söderort

Högdalstoppen: ”Fantastisk utsikt över stan. Nås lättast från korsningen Harpsundsvägen/Magelungsvägen, på södra sidan av bron.” T-bana till Högdalen.

Fagersjöskogen: Nås lätt från Rågsveds friområde, fortsätt 7 km-slingan när stigen delar sig vid Kräppladiket. Så kommer du runt Fagersjöviken.” Annars t-bana till Hökarängen eller buss från Högdalen.

Östra Älvsjöskogen: ”Lika fin som västra Älvsjöskogen, skogskänsla och vild natur.” Nås lättast från T-bana Hagsätra.

Solbergaskogen: ”Lite bortglömd för att den ligger avsides. Men där finns många fina slingor, och fin natur.” Buss från Älvsjö C eller Telefonplan.

Vinterviken: ”Gå längs vattnet vid Mälaren.” T-bana till Aspudden eller buss till Gröndal.

Majroskogen: ”Man kan gå i grönstråk direkt från tunnelbanan, mysigt.” T-bana Svedmyra.

Hemskogen: ”Mer skog än man tror. Väldigt kuperad, därför blir det en rejäl promenad, trots att den ser liten ut på kartan.” T-bana Svedmyra eller Sockenplan.  

Svedmyraskogen: ”Inte så stor, men jättefin. Där finns många fina platser att ha picknick.” T-bana Svedmyra.  

Hammarbyskogen: ”Lätt att glömma bort, är en egen skog intill Nackareservatet. Värd ett besök.” T-bana Hammarbyhöjden, uppgång Ulricehamnsvägen.  

Årstaskogen: ”Ett självklart val. Ligger så fint och har så mycket att erbjuda – promenera, fika, sola, lek och ha picknick.” T-bana Gullmarsplan.

Visa merVisa mindre