Skulpturutställning, pop-up parker och konsert ute i det gröna är några härliga saker att göra och besöka under sista sommarveckorna. Foto: Mikael Andersson/Louise Bornhall

GUIDE: Så maxar du det sista av sommaren i Järfälla

Sista sommarmånaden står i full blom, men än går det att krama ur det bästa från ljumma sommarkvällar och soliga dagar. Här är åtta tips på vad du kan göra i Järfälla med omnejd –helt gratis.

  • Publicerad 11:39, 9 aug 2019

Skulpturutställning i Görväln

Flera konstnärer ställer ut sina verk i parken runt Görvälns slott i en sommarutställning; Torsten Renqvist, Bo Andersson, Mats Eriksson och Annika Heed. Besök när som helst fram till hösten, och passa även på att kika på de fasta konstverken som ingår i den ordinarie skulpturutställningen när du ändå är på plats.

Var? Görvälns slottspark, Görvälnvägen.

När? Utställningen pågår till 15 september.

Chilla i pop up-parkerna

I både Barkarbystaden och Jakobsberg centrum huserar var sin pop up-park under sommaren. Trevliga oaser för att lyssna på en podd, läsa lokaltidningen eller ta en glass med vänner. Båda parkerna har sandlåda som passar för de små, och i Barkarbystaden finns också en fotbollsplan i miniformat.

Var? Stora torget, Barkarbystaden och Vasaplatsen, Jakobsberg centrum.

När? Pop-up parkerna är på plats till 24 september på Stora torget. Enligt kommunen ä'r det inte bestämt hur länge parken på Vasaplatsen finns kvar.

Besök konsthallen

I Jakobsbergs konsthall pågår utställningen "Xylon" hela sommaren. Flera konstnärer som arbetar med grafiska högtryck, en tryckteknik, ställer ut sina verk.

Var? Jakobsbergs konsthall som ligger i biblioteket, Jakobsbergs centrum.

När? Pågår till 31 augusti, se bibliotekets öppettider.

Tre utställningar i en

I kulturhuset på Söderhöjden visas inte mindre än tre utställningar parallellt, under parollen "Dåtid och nutid". Järfälla hembygdsmuseum visar sin utställning med Barkarbys historia i fokus. Järfällaungdomar har sprejat fram en 150 meter lång muralmålning som pryder husets terrass – där temat Järfälla då, nu och i framtiden har tolkats. Utöver det finns en separat utställning om framtidens Barkarby. Pågår till 12 augusti.

Var? Huset på höjden, Engelbrektsvägen 47.

När? Lördag 10 augusti, klockan 14 visas Järfälla hembygdsmuseum, klockan 15 visas muralmålningen.

Spana på fladdermöss

Vid Säby gård på Järvafältet finns det sju olika arter av fladdermöss, enligt Järfälla kommun. Se fladdermössen när de är på jakt efter insikter, och hör dem med hjälp av detektorer. Fladdermusexperten Håkan Ignell guidar.

Var? Start på Café Säby gård, närmaste busshållplats är Säby gård.

När? Tisdag 20 augusti klockan 20.30-23.00.

Gå på konsert i naturen

Järfälla Brass Band spelar musik under ledning av dirigent Peter Göthe. Besökare rekommenderas att ta med sig något att sitta på under konserten.

Var? På scenen bakom Görvälns slott.

När? Söndag 25 augusti, klockan 15-16.

Sugen på äventyr lite längre bort?

Kulturfestival i stan

Stockholms kulturfestival pågår i flera dagar och erbjuder en rad gratis kulturevenemang, med tema universum. Vad sägs till exempel om rymddisco, ta med familjen på danceoke (som karaoke fast med dans) eller spelningar av artister som Rigmor Gustafsson och Ane Brun?

Var? Olika platser i innerstan, se Kulturfestivalens hemsida för mer information.

När? 13-17 augusti.

Gå på parkteater

Njut av det sista av sommaren med parkteatern. Se en swingdansföreställning, gå på varietéshow eller sagosöndag, se kungliga baletten uppträda eller en hyllningsföreställning för Lennart Hellsing.

Var? Olika platser i innerstan, se Parkteaterns hemsida för mer information.

När? Evenemang fram till 1 september

Har vi missat några bra tips? Mejla jarfalladirekt@direktpress.se så fyller vi på listan!

Stockholm Direkt