Erfaren. Helena Traneving har vandrat sedan 2003 och besökt nästan alla leder i Sverige. Foto: Anton Kyhlbäck

Guide: Vandra från Danderyd till Vallentuna

Vandringstrenden blir starkare och i Norrort finns det gott om leder och slingor att promenera nu under sommaren. Helena Traneving är en rutinerad vandrare och menar att naturupplevelsen är som balsam för själen.

  • Publicerad 11:51, 10 jun 2019

Allt fler intresserar sig för vandring.

Enligt Svenska Turistföreningen ägnar sig nästan en fjärdedel av svenskarna åt att vandra under sin semester i Sverige. Helena Traneving har vandrat sedan 2003, besökt nästan alla leder i Sverige och är aktiv på internet med sina äventyr i naturen.

Hon instämmer i att intresset har ökat.

– Nu är det populärt att vandra fjäderlätt, med så lite packning som möjligt.

– Det är viktigt för många att visa sina äventyr på internet, ta foton för instagram, säger hon och skrattar lite.

Kommunerna arbetar mer med sina naturområden, och sina vandringsleder, påpekar Helena. Experter och forskare lyfter fram vandringen, och ett aktivt liv i naturen, som ett sätt att förebygga depression och andra sjukdomar.

– Internet har också gjort det mer tillgängligt, det tror jag har gjort mycket att det har blivit så populärt, säger hon.

Helena Traneving bor i Sollentuna och driver en hemsida om vandring, leder och naturområden i Sverige. Hennes hemsida har uppemot 10 000 besökare i månaden och har blivit en plats för många att få information inför sina äventyr.

– Jag tror man har märkt att människor mår bättre i naturen.

– Mitt första råd är att man bara måste ge sig ut. Det är meditativt att gå i lugna miljöer, och upplevelsen av naturen blir som en balsam för själen, när man tar sig tiden, säger hon.

"Bara att ge sig ut"

Vandring kan upplevas som en dyr materialsport.

Men det måste inte vara det, påpekar Helena. En vanlig ryggsäck, ett par gympaskor, en termos och något att äta är allt som räcker för en dags vandring. Förslagsvis ska man även ta med sig en kompis, eller sin partner.

Om man inte vill sträcka på benen själv, i lugn och ro.

Den som känner sig osäker kan besöka Helena Tranevings hemsida, vandringstjejen, söka kontakt med friluftsfrämjandet eller sin kommun om hur man går till väga. Fantasin sätter gränserna, påpekar Helena.

– Det är bara att ge sig ut, och inte göra det för komplicerat.

Sugen på att vandra i Danderyd, Täby och Vallentuna? Kolla in guiden här:

Karta: Google Earth/Digital globe

Roslagsledens stopp som du inte får missa

Leden som Roslagsleden är en del av går från Turkiet till Kilpisjärvi i norra Finland. Vi zoomar in på Danderyd, Täby och Vallentuna och ser vilka fina stopp som finns längst vägen.

1. START. Börja med att gå av tunnelbanan i Mörby centrum och promenera till starten som ligger vid Rinkebyskogen. Vill du se lite historia kan du vandra förbi Danderyds kyrka som är från 1400-talet innan du startar vandringen på Roslagsledens start i Rinkebyskogen.

2. JARLABANKES STEN. Från Edsvikens norra ände och ända upp till Hagby gård i Täby följer Roslagsleden en av de gamla vikingavägarna. Under den promenaden kan du se flera runstenar – bland annat Jarlabankes sten i Rösjöskogen.

3. KARBY GÅRD. Karby gård i Täby är ett föreningsdrivet kulturcentrum där du kan se en massa konst. Du kan även äta lite mat eller fika och om du vill har de även alkoholrättigheter. Har öppet under helgerna.  

4. GULLSJÖN I TÄBY. Den lilla skogssjön är ett mysigt stopp. I närheten av sjön finns Löttingekullen som med sina 58 meter över havet är Täby kommuns högsta naturliga höjd. Söder om sjön finns även rastplats där man kan vila och väster om sjön finns Skogbergafortet och Gullsjöfortet för de äventyrslystna som vill gå under mark.

5. ANGARNSSJÖÄNGEN. Angarnssjöängen som ligger i Vallentuna är länets finaste fågelsjö enligt många. Här finns 25 häckande arter. Här finns ett torn där du kan studera fåglar och en rastplats.

6. LÅNGHUNDRALEDEN. När du kommer till bron vid Brottby så korsar vandringsleden Långhundraleden som var vikingarna farled. Här finns vackra kanotleder, sevärdigheter som vikingagravar och fina badplatser.

7. LÖVHAGEN. Vid Brollsta golfklubb i Vallentuna tar vår vandring slut. Vill du åka kollektivt härifrån går buss 665 från Lövhagen mot Vallentuna station, en 840 meters lång promenad från golfklubben.

Om leden

Vi har valt delar av Roslagsleden, som går förbi Danderyd, Täby och Vallentuna. Det finns även andra sträckningar att följa - kolla in nätet eller en karta över Roslagsleden för fler alternativ. Sträckan ska ses som en inspirationsrunda – tänk på att förbereda dig väl och gå efter dina egna förutsättningar.

Vår utstakade led från Danderyd till Vallentuna kommer från bloggen barefootsweden.com. Bloggens sträcka går hela vägen till Roslags-Kulla i Åkersberga, men vi har valt att stanna i Brottby.

Så här långa är Barefoot Swedens indelning av etapperna. Det går självklart bra att välja en av sträckorna!

Danderyd – Karby Gård (15 km)

Karby Gård – Örsta (13 km)

Örsta – Lövhagen (16 km)

Informationen om upplevelserna kommer från kommunernas hemsidor.

Helenas tips till nybörjare

Börja i liten skala. Ta det lugnt och öka ambitionerna successivt. Börja kanske med en dagsutflykt för att sedan testa en natt i tält.

5 km tar ungefär 2 timmar (inkl kaffepaus) i kuperad terräng.

Satsa på bra vandringskängor om du tänker vandra längre än dagsturer.

Vid dagsturer fungerar det bra att gå i fotriktiga gympaskor.

Var inte rädd för misstag, det är så ni lär er! Jag har lärt mig längs vägen, som att inte vandra upp för Kebnekaise i gympaskor.

En välmarkerad vandringsled är en bra start om du är oerfaren inom friluftsliv. Upplandsleden, Roslagsleden och Sörmlandsleden är fina och enkla att följa. 

Enkel packlista för längre turer

En bekväm och stor ryggsäck

Karta och kompass (alternativt, telefon med mobil laddningsbank)

Tält, sovsäck och uppblåsbart liggunderlag

Vandringsskor, underställ, solglasögon och regnskydd

Friluftskök, vattenflaska med stor öppning, frystorkad mat och skräppåsar

Tandborste, compeed (för skavsår) och toapapper

Solskyddsfaktor och myggmedel

Kniv, reparationskit, packpåsar och en bra bok

Yoga i Mariannes mongoltält ska ge hundarna nya krafter

Nyheter Stämning. ”Det är som en annan värld när man kommer in” Tillsammans med sin brevbärare har Marianne Nordahl byggt upp ett nomadtält från Mongoliet i utkanten av Vallentuna. Här håller hon kurser i hundyoga för alla som är intresserade.fredag 3/4 16:51

Tomas gjorde en bucketlist – och blev svensk "på riktigt"

Nyheter ✔Fjällvandra ✔Midnattssol ✔Bada isvak ✔Se på ishockey För ett år sedan tog engelsmannen Tomas Spragg Nilsson på sig uppdraget att uppleva så mycket svenskt som möjligt innan han fick sitt medborgarskap. Snart släpper han en bok om sina upplevelser.fredag 3/4 16:00