Gul jul för sockerbagaren

Julen är en stor högtid för alla som bakar. Saffran är ett viktigt inslag, inte bara i de klassiska lussekatterna. Frej-Viking Selenius och Beata Sunrell Selenius, Café Magnifik, visar upp fler juliga bakverk.

  • Publicerad 11:26, 19 dec 2018

Saffransbullar

Saffransbullarnas historia är lång. Redan de gamla romarna lade saffran i brödet, och det var en välkänd krydda inom aristokratin på medeltiden. Ännu på 1500-talet ansågs saffran också vara en medicin. På 1600-talet bakades saffransvetebullar av städernas yrkesbagare och saffranskringlor blev statusbröd på begravningsbjudningarna i Stockholm.

Först med järnspisen blev det på 1800-talets senare del möjligt för gemene man att baka saffransbullar, som då började förknippas med julen. Det mest välbekanta saffransbrödet är lussekatten som serveras av lucia på luciamorgonen.

Lussekatterna kommer från Tyskland och kallades först dövels- eller dyvelskatter, vilket betyer djävulskatter.

Mordryktet stämmer inte

Nyheter Mordryktet som spridit sig i Enköping det senaste dagarna dementeras nu av polisen. – Ryktet stämmer inte, säger Rickeborn på Enköpingspolisen.onsdag 19/6 10:12