Bäää! Stella Karjunen och Seth Laurentz har fullt upp med att klappa fåren under höstlovslägret på Björklunds hage 4H. Foto: Mikael Andersson

(G)ulligt höstlovshäng i Björklunds hage

Just nu är höstlovet i full gång, och på Björklunds hage är det mycket aktivitet som vanligt. Vi tog en sväng förbi och kollade läget!

  • Publicerad 12:38, 31 okt 2019

Foto: Mikael Andersson

Busiga får i hagen

Det är frost på marken, men i solen är det behagligt. På förmiddagen har Klara Andersson, Stella Karjunen och Seth Laurentz gett alla djuren mat och städat i inhägnaderna. Då finns det tid för mys hos ryafåren.

– Vi matade fåren, de är väldigt snälla. Men ett får klättrade upp på mina axlar när jag satt på en sten, den ville få bort mig därifrån, säger Seth.

– Men de är inte farliga för de är växtätare, fyller Stella i.

Foto: Mikael Andersson

Kackel och kaninmys i hönshuset

I och utanför hönshuset samsas de öländska dvärghönsen och kaninerna om utrymmet, och hönorna gillar att snacksa på banan. När man håller en höna är det viktigt att ha ett fast tag om vingarna så de inte flaxar iväg, men Klara Andersson är van. Hon är en trogen besökare på gården.

– Förutom höstlovslägret är jag här varje onsdag och även ibland på helgerna. Det är kul för man lär sig att ta hand om djuren, säger hon.

Foto: Mikael Andersson

Varmt och skönt i halmen

Minigrisarna Douglas och Pricken är syskon. Nu börjar det bli för kallt för dem att vara ute, så de trivs bäst inne bland halmen.

– För att grisarna inte ska äta upp all mat med en gång så fyllde vi fyra bollar med mat nu på förmiddagen. Sedan får de gå runt och böka på bollarna för att få ut maten, berättar Stella.

Men när de besöker Douglas och Pricken igen är maten slut. Seth tycker att det är ett bra sätt att tillbringa höstlovet på gården.

– Men om man bara kommer hit och tittar får man inte mata djuren för det kan bli fel mat då, säger han.

Foto: Mikael Andersson

Pedagogiskt verktyg

– Kommer ni ihåg hur man kliar grisarna? frågar gårdsassistenet Sara Hubner.

Stella, Seth och Klara börjar klia grisarna mer intensivt, det är nämligen skönare för dem än att bli klappade.

Enligt Liza Berglund, som också är gårdsassistent, är djuren främst ett pedagogiskt hjälpmedel i deras barnverksamhet. Men gården har också som syfte att bevara de svenska lantraserna.

– Det är jättehäftigt att se barn som i början är lite rädda bli självsäkra med djuren. Det är otroligt hur de växer som individer, säger Liza Berglund.