Besökare. Föreningen Gullis delar ut mat tre gånger i veckan på Gullmarsplan. Foto: Maja Brand

"Gullis" delar ut svinnet till behövande

I stället för soptunnan – mat till hemlösa och fattiga pensionärer. Flera mathandlare i Stockholm har börjat skänka sitt matsvinn till hjälporganisationen Gullis, som delar ut mat vid Gullmarsplan.

  • Publicerad 10:20, 4 nov 2016

Den ena kartongen efter den andra lyfts in i bilarna. Fulla med bland annat frukt, grönsaker och torrvaror. Allt med för knappa utgångsdatum eller skadade kartonger som gör varorna omöjliga att sälja.

Men nu kommer de till nytta ändå sedan Daglivs på Fridhemsplan precis har inlett ett samarbete med Föreningen Gullis som delar ut mat på Gullmarsplan. Tre gånger i veckan hämtar de stora mängder matsvinn från jättebutiken. Varor som annars hade krossats för att bli till biogas.

– Att det kan gå till människor som behöver det känns såklart jättebra, och alla i personalen var lyriska när vi berättade om det här. Det känns ju inte bra för någon att kasta mat när samhället ser ut som det gör, säger Mats Heinonen, butikschef.

”Jag har varit i deras sits”

Daglivs är inte den enda butiken som ger matsvinn. Även Ica Årsta och ett Årsta-konditori ger vidare gammal mat.

– Jag säger alltid att de inte har något att skämmas för, jag har varit i deras sits och vet hur det känns. Jag har varit missbrukare och hemlös men är ren sedan 23 år, säger Kjell Lindgren, som var med och startade Föreningen Gullis 2012.

Föreningen Gullis bjuder behövande på fika, lagad mat eller matvaror och samarbetar med Filadelfiakyrkan som hjälper till med lokal, kök och transporter. Bland annat står föreningens volontärer tre dagar i veckan på Gullmarsplan med smörgåsar, fika och mat, då kan de ha uppåt 500 besökare berättar Kjell Lindgren. Behovet är stort.

– Det är många fattiga pensionärer, äldre tanter, som kommer med tomma kassar, men när de går därifrån så är kassarna fulla. Och häromdagen hade vi 1 800 burkar ravioli som vi lagade, det tog slut på två dagar, säger han.

Ett par dagar senare träffar vi upp Kjell Lindgren och de andra volontärerna på Gullmarsplan. Det har blivit dags att tömma bilarna och leverera mat till de behövande. Kjell är på ett strålande humör.

– Det är alltid fint att träffa alla här, vi kör i alla väder! I går var det hemskt och vi packade ihop redan vid kvart i ett. I dag är det lite bättre även om det är fruktansvärt kallt, skrockar han.  

Hjälper även på andra sätt

Kön ringlar sig lång till bordet där mat och dryck delas ut. Men enligt Kjell Lindgren är det inte bara att mätta magar och släcka törst som Föreningen Gullis sysslar med. Det finns en annan social sida av verksamheten.

– Många som kommer hit har ju missbruksproblem och vi försöker förmedla kontakt och skicka de vidare till behandlingshem. En kille som brukade komma hit har idag familj och ett stabilt liv. Ingenting är möjligt!, säger Kjell Lindgren med eftertryck.

En sista sak vill han dock påpeka innan vi skiljs åt i kylan.

– Vi behöver flera volontärer som kan hjälpa till. Gärna med körkort!

Samarbetar. Daglivs har inlett nytt samarbete där de skänker deras matsvinn till två organisationer som hjälper behövande. Här Kjell Lindgren, på Föreningen Gullis, och Dagslivs butikschef Mats Heinonen. Foto: Maja Brand

Trasig pump bakom badavrådan i Långsjön

Nyheter Gäller tills vidare Avrådan för bad i Långsjön pågår fortfarande medan man undersöker om en havererad pumpstation har läckt utsläpp eller inte.onsdag 26/6 11:25

JUST NU: Tåg på röda linjen spårade ur

Nyheter Förseningar Ett tåg spårade ur strax innan klockan 10. Nu undersöker man varför det hände.onsdag 26/6 11:13