Skeptiska. Malin Andersson, Maria ungdom, Thomas Grossman, fältassistent, och Adam Fahlén, Maria ungdom, tycker inte att det går att likställa Gullmars med Plattan. Foto: Karin Nilsson

Gullmarsplan - nya Plattan?

Gullmarsplan, stans nya ”Plattan” och knarkparadiset nummer ett?
    Ja, enligt polisen. Knappast, enligt stadsdelens fältassistenter.

  • Publicerad 11:00, 2 nov 2012

Tidigare i höstas drog den omfattande renoveringen av Sergels torg i gång. Arbetet förväntas inte bara påverka gångpassager och kollektivtrafik. Polisen tror nu att droghandeln i området flyttar söderut under ombyggnadstiden.
Den nya platsen blir, enligt polisen, Gullmarsplan. En stor knutpunkt, med mycket folk i omlopp, och som redan nu sägs vara ett ställe för en del ljusskygga verksamheter.
– I veckan fick vi intern information från citypolisen om vad som är på gång. För mig är prognosen tydlig. Droghandeln flyttar från Plattan och det finns en uppenbar risk att situationen kring Gullmarsplan förvärras, säger Andreas Lindfors, insatsledare för Söderorts gatulangningsgrupp, GLG.

Ska ta reda på läget
Fältassistenterna i Enskede-Årsta-Vantör och ungdomsjouren från Maria ungdom är dock av en annan uppfattning. Enligt dem går det inte att likställa Sergels torg med Gullmarsplan, varken när det kommer till kriminalitet eller antalet personer som dagligen passerar platsen.
– Att det här ska bli nya Plattan har vi hört många gånger, i många år. Än så länge går det inte att jämföra, säger Malin Andersson från Maria ungdom.
 I stället för att gissa och spekulera har fältassistenterna och personalen från Maria ungdom valt att starta ett projekt som ska kartlägga situationen på Gullmarsplan. Syftet är att skapa sig en uppdaterad bild om hur det faktiskt är på platsen.
– Det snackas ofta om att det här är en farlig plats där det händer mycket negativt. Vi ska helt enkelt ta reda på om det stämmer eller inte, säger fältassistenten Thomas Grossman.
Fältassistenternas och ungdomsjourens gemensamma arbete startar på måndag 5 november och pågår under två veckor. Resultatet från kartläggningen ska sedan presenteras för stadsdelsförvaltningen och de lokala politikerna i nämnden.
– Vi smyger inte runt utan kommer vara helt synliga. Och vi är ju bara intresserade av personer som är här av en annan anledning än att transportera sig, säger Adam Fahlén från ungdomsjouren.
Oavsett vad kartläggningen visar kommer både gatulangningsgruppen och Globens närpoliser att öka sin närvaro på Gullmarsplan.
– Vi ska göra det vi kan. Uppgifterna om Sergels torg är så pass nya för oss att vi inte har spikat exakt hur arbetet ska gå till. Men vi är på tårna och kommer redan nu öka bemanningen i förebyggande syfte, säger Lars Englund, inspektör på Globens närpolis.

Fakta

Kartläggningen

Genomförs av: Fältassistenterna i Enskede-Årsta-Vantör samt ungdomsjouren från Maria ungdom.
Personal: Cirka 10-12 personer som är uppdelade på eftermiddagspass och kvällspass.
Pågår: Under två veckor, 45 och 46.
Resultatet: Presenteras i en offentlig rapport.

Lokalbor skeptiska till sammanslagning av stadsdelar

Nyheter Älvsjö och Hägersten-Liljeholmen blir ett: "Mer anonymt" Den 1 juli nästa år slås Älvsjö och Hägersten-Liljeholmen ihop till en jättestor stadsdel. Nyheten fick stor uppmärksamhet förra veckan. En effektivisering, säger M-toppen Johan Nilsson. Men de...tisdag 15/10 15:15

Ny maskinhall byggs på bollplan i Rågsved

Nyheter Stadsdelen kräver kompensation En ny, stor maskinhall ska byggas i Rågsved. Men enligt stadsdelen finns det problem med bygget, bland annat ryker en fotbollsplan i området.tisdag 15/10 11:09