Tuff. I gymlokalen på Sports club har Gun Englund fått träna upp både muskler och mod, som hon kan nyttja i sin vardag. "Jag vågade ju inte gå på bussen själv förut". Foto: Mikael Andersson

Gun, 77, började träna på äldre dagar

Gladare, starkare och modigare. För träningsskeptiska Gun Englund, 77, var hälsoprojektet hon hakade på 2017 det som förändrade hennes liv.

  • Publicerad 15:42, 6 sep 2019

Varje tisdag och torsdag tar Gun Englund bussen ner till gymmet i Vallentuna centrum, där hon numera har årskort. Men så har det långt ifrån alltid varit.

För två år sedan hade Gun aldrig tränat, mer än cyklat till jobbet några enstaka gånger.

– Aldrig. Jag visste inte vad träning var! berättar hon.

Hösten 2017 påbörjade Vallentuna kommun ett samarbete med träningsanläggningen Sports club, som går ut på att en grupp otränade Vallentunabor över 70 år får testa på ett träningsprogram i 10 veckor, för en billigare peng.

Blev utvald

Guns dotter hörde talas om detta och uppmanade sin mamma att anmäla sig – något som möttes av viss skepticism.

– Jag tyckte bara det var skit. Ingen hade kunnat vara så emot det som jag. Men jag var ju tvungen då, efter påtryckning från dottern. Jag tänkte jag går väl ner så får de se hur handikappad jag är.

I ett försök att inte bli utvald lämnade Gun in en lapp i gymmets reception med alla sina fysiska besvär. Att hon gick med kryckor och rullator, hade hemtjänst, svullna fötter och ben, diabetes och pacemaker.

– Ja, jag skrev ner massa, säger hon.

Men Gun slapp inte undan. Nu var det gruppträning två gånger i veckan med både styrka och kondition, rörlighet och balans.

Lycka. "De som står mig nära säger att jag blivit mycket mer glad". Det är inte bara den fysiska förbättringen som fått Gun träningsfrälst. Foto: Mikael Andersson

Idag behöver Gun varken kryckor, rullator eller hemtjänst längre, och tränar två gånger i veckan.

– Jag är en helt annan person, positivt alltså! Jag mår bättre och är gladare och rör mig på ett helt annat sätt. Jag vågar mer också. Och sömnen! Den blir så mycket bättre. Framförallt säger de som står mig väldigt nära, barn och barnbarn, att jag blivit mycket mer glad och lättsam att ha att göra med, berättar hon.

– Det roliga är att när jag vaknar på morgonen så tänker jag som regel "å idag är det tisdag, idag ska jag iväg och träna".

Men vissa dagar är det tyngre att komma iväg förstås, förklarar hon.

– Visst, när vintern är här och det är halt och man ska lulla ut till bussen och bussen inte kommer, då kan det vara tungt. Men jag tror inte jag skolkat så många gånger ändå.

Ibland brukar Gun samåka med sin granne som också tränar då och då.

– På morgonen kan vi ringa varandra och säga du jag har så ont i en tå idag, och ja, säger jag, jag har ont i hela foten. Men det gör att vi ändå måste fara dit. På så sätt så har man lite press på varann.

Gemenskap

Gun berättar vidare om den varma gemenskapen hon känt i sin träningsgrupp.

– Ingen i gruppen tittar snett på någon annan. Det är helt fantastiskt alltså. Alla är glada för alla och alla peppar varandra. Och så blir man saknad om man inte är där en eller två gånger. Då undrar de andra hur man mår. De bryr sig väldigt mycket.

Vi frågar om Gun har några tips till andra i samma ålder, för att komma i gång med träningen. Svaret kommer snabbt.

– Att våga. Att man vågar ta det här steget oavsett hur man ser ut i både kropp och själ, höll jag på att säga.

Mikaela Lundqvist är marknadskoordinator på Sports club.

– Tittar man på Gun, som går med rullator och kryckor och har hemtjänst, och nu klarar sig utan det – det är otroliga vinster vi har gjort, både för den enskilda individen och för samhället, säger Mikaela Lundqvist.

Kunskap. "Vi utgår från vad en senior behöver träna", säger Mikaela Lundqvist på Sports club som berättar om ett väl utvecklat träningsschema för målgruppen. Foto: Mikael Andersson

Fakta om hälsoprojektet

Projektet är ett samarbete mellan Sports club Vallentuna och socialförvaltningen och inleddes hösten 2017.

Målgruppen är Vallentunabor över 70 år som inte tränat de senaste åren.

Målet är att stärka den fysiska och sociala hälsan bland kommunens äldre.

För tio veckors träning, två gånger i veckan, betalar deltagaren 500 kronor, kommunen betalar 500 och Sports Club resten.

Förvandling. För två år sedan behövde Gun Englund både kryckor, rullator och hemtjänst – nu behöver hon inget av det längre Foto: Mikael Andersson

Tolv personer misstänkta för misshandel i Täby

Nyheter Ungdomar från Vallentuna, Täby och Sollentuna har häktats Antalet misstänkta för händelsen i Täby som inträffade innan jul fortsätter att stiga, men vad som faktiskt har hänt är fortfarande oklart.tisdag 25/2 17:00

Papegojan Putin fortfarande försvunnen

Nyheter Djurkommunikatör har kallats in Papegojan Putins försvinnande engagerar många människor runt om i Danderyd och Stockholm. Men trots flera insatser är han fortfarande försvunnen.tisdag 25/2 16:54
Stockholm Direkt