SeniorNets Gunilla Yhuel Sätterberg ordnar mobiljuntor för att minska äldre Botkyrkabors digitala utanförskap Nu prisas hon. Foto: Anna Snell, Volontärbyrån

Gunilla lär Botkyrkas äldre att surfa - prisas

Swisha, facebooka med släktingar, betala räkningar och ladda ner appar. På SeniroNet i Botkyrka hjälper Norsborgsbon Gunilla Yhuel Sätterberg äldre att ta klivet in i den digitala världen. Nu vinner hon Volontärbyråns pris som Årets volontär.

  • Publicerad 12:48, 5 dec 2018

Idag, på den Internationella frivilligdagen, gick organisationen Volontärbyrån ut med vem som fått deras årliga utmärkelse Årets volontär. I år blev det Norsborgsbon Gunilla Yhuel Sätterberg, volontär i SeniorNet Botkyrka, som tog hem det av alla de 118 personer som nominerats.

"Gunilla tar strid för det hon tror på och vill aktivt förändra och förenkla för äldre att kunna delta i dagens digitala samhälle. Hon leder kurser och cirklar med stor entusiasm och har hjälpt och inspirerat många äldre genom åren. Gunilla bidrar ständigt med nya idéer och har bland annat startat en ny verksamhet som kallas mobiljunta, där äldre träffas och hjälper varandra med sina smarta telefoner och surfplattor", lyder en del av motiveringen.

Öppnar en ny tillvaro för äldre

På SeniorNet lär hon äldre om det de behöver för att röra sig i den digitala världen: datorer, smartphones, internet och sociala medier. Föreningen är också en mötesplats där äldre får en gemenskap och kan komma ur sin ofrivilliga ensamhet.

– En halv miljon personer står utanför vårt digitala samhälle, och de flesta av dem är äldre. Jag vill bidra till att minska den siffran, eftersom kunskap om datorer, mobiler och sociala medier kan öppna en helt ny tillvaro för de äldre, där de kan hålla kontakt med vänner och familj och sköta vardagsbestyr som att betala räkningar, säger Gunilla i ett pressmeddelande.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Årets volontär

Priset delas ut på den Internationella frivilligdagen av organisationen Volontärbyrån.

Volontärbyrån hjälper personer och företag att engagera sig ideellt. Med priset vill organisationen uppmärksamma det frivilliga engagemanget som finns runtom i landet.

Enligt organisationen har 53 procent av den svenska befolkningen någon form av ideellt engagemang.