SENASTE. I våras presenterade Gunilla Lundgren den förra boken, som hon gjort tillsammans med De romska barnens skrivarklubb. Foto: Anna Wettergård

Gunilla Lundgren vinner Katarina Taikon-priset

Gunilla Lundgren, som bland annat har arbetat med Nobelpristagare i Rinkeby i många år, tilldelas årets Katarina Taikon-pris.

  • Publicerad 16:16, 7 okt 2019

"Hon öppnar dörrar som få och ser till att vi får ta del av den mångfald av språk och identiteter som finns i vår stad och i vårt land. Hon har också sett till att Nobelpristagarna i litteratur träffat barn i Rinkeby under Nobelveckan". Så står det i juryns motivering, som fortsätter:

"Gunilla Lundgren har också utifrån sin gedigna kunskap om romers livsvillkor ur ett historiskt och nutida perspektiv tagit sig an flera berättelser med romska barn i centrum".

– Jag är oerhört tacksam, säger Gunilla Lundgren om priset.

En del av anledningen till att hon har fått priset är hennes arbete tillsammans med romska barn i Rinkeby; bland annat med "De romska barnens bokklubb", som vi skrivit om tidigare.

– Det var romska barn som gjorde mig till författare 1972. Det var då jag skrev min första bok tillsammans med romska barn i Rinkeby, och nu håller jag på med min artonde. Den heter "Min mamma är en ängel" och är inspirerad av Pippi Långstrump.

Prissumman är 100 000 kronor, och Gunilla Lundgren vet redan vad hon ska göra av pengarna.

– Pengarna kommer gå till att göra färdigt den här boken och översätta den till romska och rumänska. Pengarna kommer också att kunna användas till ett bibliotek för romska barn i Bukarest som vi arbetar med. Att kunna använda pengarna på det här sättet gör mig djupt tacksam, och ger mening till mitt jobb.

Katarina Taikon-priset

Katarina Taikon-priset instiftades år 2015 av Stockholms stad och delas i år ut för fjärde gången. Prissumman är 100 000 kronor. Priset delas ut årligen till privatpersoner eller organisationer.

Det uppmärksammar och belönar människorättsförsvarare som genom sitt arbete stärker och skyddar de mänskliga rättigheterna i Stockholms stad.

Stockholm Direkt