Veteran. Urban Gunnarsson har skurit i trä sedan han var "en liten grabb", nu stänger han snart igen butiken och ateljén på Drottninggatan men han tänker fortsätta göra sina träfigurer. Foto: Sacharias Källdén

Gunnarssons gubbar lämnar Drottninggatan efter 70 år

I över 70 år har Gunnarssons träfigurer kunnat ses i skyltfönstret på Drottninggatan. Snart är en era över men trägubbarna kommer att kunna ses på annat håll.

  • Publicerad 08:30, 14 mar 2020

Gunnarssons Träfigurer startades i början av 1930-talet av Urban Gunnarsson pappa Sven. Fram till 1940, då han flyttade till Stockholm, höll han till i Borås. Från 1947 höll han istället till på Drottninggatan 77 och på 1960-talet började även Urban Gunnarsson, Svens yngsta son, tälja.

– Det blev så, pappa skar långt innan jag föddes och jag lärde mig genom att titta på honom. Jag började på riktigt 1963 när jag slutade skolan men jag höll på innan också, det tar tid att bli bra. Någon gång i tolvårsåldern började jag hjälpa jag pappa med att tälja smågrejer, kanske någon kaffepanna, säger Urban Gunnarsson vars bror och farbröder också täljde medan de var i livet och hans mamma målade. I dag är det hans syster Gisela som målar träfigurerna.

Han berättar att de kan ta från tre timmar upp till en dag att tillverka.

– Det beror på, om de bara står rätt upp så går de rätt snabbt att göra men om de ska sitta på något speciellt sätt kan det ta längre tid, säger Urban Gunnarsson.

Arv. Urban lärde sig tälja av sin pappa Sven Gunnarsson och deras stil är väldigt lika. Foto: Sacharias Källdén

Ofta får han beställningar på träfigurer.

– Många köper i regel till födelsedagar och är det en sportfiskare som fyller år så brukar de vilja ha en sportfiskare. Jag gör även många politiker. Churchill är populärast men även Tage Erlander går bra, folk verkar vara väldigt historieintresserade. Gustav V var väldigt populär på 30-, 40- och 50-talet men det har svalnat. I dag är aktuella figurer som går bra till exempel Göran Persson, Fredrik Reinfeldt, kungen och drottningen. Själv gillar jag att göra Churchill, säger Urban Gunnarsson, som använder sig av lind för tillfället när han täljer sina figurer.

– Träet varierar. Det som jag använder nu har jag köpt av boende i Östergötland. Lind är ganska mjukt men det får inte vara för löst så att det går sönder.

På sikt kommer han att lämna lokalen på Drottninggatan, exakt när har han inte bestämt än.

– Jag börjar ju bli äldre, jag är 72. Men jag kommer nog att fortsätta med figurerna och sälja via nätet. Det har varit trevligt att sitta här, folk kommer förbi hela tiden.

För den som vill se figurerna kommer det alltså att vara möjligt i skyltfönstret på Drottninggatan 77 ett tag till framöver. Dessutom har Wasahamnens ägare på Djurgårdsvägen 48 nyligen köpt ett 70-tal.

– De kommer att finnas för båtgäster och andra att titta på från den 23 april men de kommer inte att vara till salu, säger Leif Törne som har gästhamnen.

Karaktärer. Det vanligaste träslaget Urban använder när han gör sina figurer är al eller lind. Foto: Sacharias Källdén

Tiden varierar. Beroende på hur figuren ser ut och hur den sitter eller står tar det olika lång tid att tälja den: mellan tre timmar och en dag ungefär. Foto: Sacharias Källdén