KOKHUSET. I helgen öppnar Gunnes gård i Upplands Väsby för säsongen. Foto: Gunnes gård

Gunnes gård öppnar i helgen

Nu vaknar Gunnes gård i Smedby ur sin vintersömn och slår upp portarna för säsongen. I helgen blir det en efterlängtad premiär för både barnfamiljer och övriga besökare som vill njuta av djur, gamla hus och vacker miljö.

  • Publicerad 13:23, 5 apr 2019

Det här är en mötesplats i Smedby för alla.

Djuren har kommit till Gunnes gård efter vintervilan. Grisar, höns och inte minst de kastrerade tjurarna Sot och Svarte finns på plats när vårens första besökare kommer i morgon, lördag.

– Temat på premiärhelgen är tillverkning av kvastar och borstar. Då visar vi hur man gör och man kan själv få prova på, berättar forngårdspedagog Anna-Cari Lind på Gunnes gård.

Utöver det finns alltid flera hantverk att prova på, såsom karda och spinna ull.

Husen är öppna för den som vill titta runt och två personer finns på plats för att svara på frågor och guida besökarna.

– Alla är jättevälkomna. Gunnes gård är inte bara för barn, här finns något för alla. Många säger "det här är vårt vardagsrum", säger Anna-Cari Lind.

Varje lördag klockan 11 hålls en gratis visning av Gunnes gård.

Gunnes gård

Premiärhelgen:
Klockan 11-15: Tillverkning av kvastar och borstar. Mellan kl 11 och 15 är elden tänd och det finns möjlighetatt själv få baka ett vikingabröd för 20 kronor. Man kan även ta med egen korv att grilla.
Varje lördag kl 11 hålls en visning på cirka 20 minuter (gratis). Visningen
börjar på gårdsplanen. Denna veckas tema är ”Hus och rekonstruktion”.

Öppettider:
April-maj: Lördagar och söndagar kl 10-16
Juni-augusti: Tisdag-söndag kl 10-16
Adress: Ryttargatan 270 i Upplands Väsby.

Viktig backkugge fortsätter i Väsby – "Ovärderligt viktig"

Sport "Känns otroligt skönt och en lättnad" Här kommer ett glädjebesked inför påskhelgen. Oliver Horrsell, Väsbys bästa back 2018/19, är klar för en fortsättning.torsdag 18/4 14:20

Två sena värvningar ansluter till BSK

Sport Duo gör comeback i damlaget Bollstanäs damlag får in nödvändig förstärkning strax efter säsongsstarten. Två hemvändare är nu klara för en comeback och därmed breddas den tidigare tunna truppen något.torsdag 18/4 14:00