Rektorn på skolan ska enligt en av de utsatta tjejerna känt till Instagramkontot men försökt "mörka" händelserna. Skolan på bilden har inget med händelserna att göra. Foto: Mostphotos

Gymnasieskola anmäld efter sexfilmshärva

Några killar på en gymnasieskola i Stockholm filmade och fotade när de hade sex med tjejer i skolan och poängsatte sedan varandra på ett Instagramkonto. Enligt ett offer ska rektorn ha "mörkat" händelserna för att skydda skolans rykte.

  • Publicerad 20:00, 5 dec 2018

En elev på en gymnasieskola i Stockholms innerstad har anmält sin skola till Skolinspektionen. Hon anser att skolan inte brydde sig eller agerade tillräckligt när hon berättade att hon blivit utsatt för sexuella trakasserier på nätet av några killar på skolan.

Enligt anmälan ska hon och flera andra tjejer hängts ut på bild och video när de haft sex med killar. Killarna som fotat och filmat poängsatte sedan varandra utifrån en skala där olika sexuella handlingar gav olika poäng. Detta skedde utan tjejernas vetskap eller medgivande på ett Instagramkonto som hade tydlig koppling till skolans namn. Kontot startades av några killar på skolan våren 2016.

När kontot upptäcktes av tjejerna gick en av dem till rektorn och berättade vad som hade hänt. Men hon upplevde då att rektorn inte brydde sig om de utsattas situation och välmående. Hennes upplevelse är att killarna fick ett milt straff och att det hela "mörkades" och "sopades under mattan". I sin anmälan skriver tjejen att rektorn sa "det skulle inte se bra ut för skolan och dess rykte".

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Nu har Diskrimineringsombudsmannen (DO) inlett en tillsyn av skolan mot bakgrund av elevens anmälan. DO:s uppgift är att kontrollera att diskrimineringslagen följs. Enligt lagen är sexuella trakasserier en form av diskriminering då det kränker någons värdighet.

Utbildningssamordnare – exempelvis rektorer – som får kännedom om att en elev på skolan har utsatts för sexuella trakasserier under skoltid är skyldig att utreda omständigheterna och vidta åtgärder som sannolikt krävs för att förhindra trakasserier i framtiden.

Rektorn på skolan håller inte med eleven om att han inte brydde sig eller agerade när han fick reda på det som hänt.

– Nej, det stämmer inte enligt min uppfattning. Jag anser att jag har agerat, säger han till StockholmDirekt.

Mer vill han inte säga förrän ärendet är avslutat hos DO.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Den 24 maj i år gjorde rektorn en polisanmälan – två år efter att Instagramkontot startades, vilket studenter vid Mittuniversitetets journalistprogram var först att berätta om. När StockholmDirekt frågar rektorn varför han inte anmälde det tidigare svarar han att det i våras kom fram nya uppgifter om händelserna och att han då tyckte det var värt att anmäla. Vilka uppgifter det rör sig om vill han inte kommentera.

Polisanmälan gick vidare till Söderorts åklagarkammare som beslutade att inte inleda en förundersökning. Händelsen rubricerades som förtal och då är huvudregeln att den drabbade själv måste driva det och att det är "påkallat ur allmän synpunkt". Det vill säga att det rör sig om väldigt grova fall, vilket bedöms utifrån uppgifterna som lämnats i anmälan.

– Det betyder inte att det inte är frågan om ett brott, säger åklagaren Johan Bäckström.