Sorg. Sågbäck sörjer den 17-årige pojke som drunknade i Gömmaren i fredags. Foto: Claudio Britos

Gymnasieskola i sorg efter drunkning

Med bara veckan kvar till sommarlov slogs Sågbäcksgymnasiet av de otäcka nyheterna. Pojken som drunknade i Gömmaren förra fredagen var en elev som gick på skolan. Nu försöker elever och personal finna stöd hos varandra efter tragedin.

  • Publicerad 18:31, 5 jun 2018

Det är lördag förmiddag och mobiltelefonen ringer hos Peter Lilliu, rektor på Sågbäcksgymnasiet. Bara 24 timmar tidigare har han tackat av skolans tredjeringare under skolans studentfirande. Det skulle egentligen bli helgen innan den mest harmoniska veckan på alla gymnasieskolor, veckan där betygen ska sättas och tvåorna är äldst på skolan. Men helgen blev istället till en mardröm. Under fredagskvällen har en 17-årig pojke drunknat i Gömmaren i Huddinge.

— Det var kuratorn som ringde på lördagen och berättade att killen som gått bort var en elev på skolan. Vi aktiverade vår krisplan och ringde runt för att få en sista bekräftelse på att det var just den här eleven det rörde sig om, säger Peter Lilliu.

Skolan öppnades upp på helgen

Tillsammans med personal på skolan bestämde Peter Lilliu sig för att öppna upp skolan under eftermiddagen. Föräldrar, lärare och elever kontaktades. Redan efter en timme hade ett 50-tal elever kommit till skolan.

— Förutom elever kom även vänner till pojken som inte gått på Sågbäck. Folk stannade ända fram till sextiden, säger Peter Lilliu. .

Under söndagen skickade skolan även ut ett meddelande via Facebook som berättade om tragedin och att stöd skulle finnas till hands på måndagen. När eleverna kom till skolan igår stod den svenska flaggan på halv stång. Stöd i form av kuratorer och samtal med lärare fanns redo.

Elever åkte till olycksplatsen

På elevernas egna initiativ hölls en minnesstund även på måndagen. Runt 200 av den bortgångne pojkens kurskamrater samlades tillsammans med personal i Sågbäcksgymnasiets cafeteria för att sörja.

— Efter ett par timmar var det en elev som kom fram och frågade om hon fick sjunga en låt. Det fick hon givetvis. Alla stod och grät och stöttade varandra.

Senare under eftermiddagen åkte några ungdomar till Gömmaren, sjön där 17-åringen drunknade.

Hur går ni vidare?

— På skolan kommer vi ha full beredskap veckan ut. Extra stöd och kuratorer finns till hands om det skulle behövas. På tisdag är vi tillbaka till verkligheten så gott det går. Vi ska försöka arbeta på som vanligt, samtidigt som vi vill rikta våra tankar till familj och vänner som har en tuff tid just nu.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.