Stängt. Tibble har studiedagar för att förbereda organisationen inför distansutbildningen som sker från och med den 23 mars. Foto: Maria Svensson

Gymnasieskolor börjar undervisa digitalt

Efter regeringens rekommendation om att stänga gymnasium och andra högre utbildningar har nu gymnasier i Danderyd och Täby gått över till digital undervisning.

  • Publicerad 12:03, 18 mar 2020

Eleverna kommer känna sig ensamma.

Under en presskonferens tidigare i veckan gick regeringen ut med en rekommendation om att Sveriges gymnasier, universitet/högskolor och vuxenutbildningar ska stänga sina fysiska lokaler och gå över till digital undervisning. Detta för att förhindra spridningen av coronaviruset.

Nu har alla tre gymnasieskolor i Danderyd stängt. Stiftelsen Viktor Rydbergs skolor har stängt alla gymnasium i Stockholm. Och nu har även Danderyds gymnasium och Marina läroverket stängt.

Danderyds kommun skriver på sin hemsida: "Danderyds gymnasium kommer att bedriva distansundervisning från och med måndag den 23 mars. Mellan den 18 och den 20 mars arbetar skolans personal med att förbereda inför detta. Eleverna studerar under dessa dagar hemifrån".

Även i Täby har gymnasieskolorna beslutet sig för att stänga. Vissa av skolorna bestämde sig för att ha studiedagar under vecka 12 för att planera hur en distansundervisning skulle gå till, vissa tog beslut om att ha distansutbildning på en gång. En av dem är Åva gymnasium där eleverna följer sitt schema via skolplattformen hemma.

– De utmaningen jag ser är att eleverna kommer känna sig ensamma och tycka det är tråkigt då de kommer sakna det sociala samspelat som finns på skolan, säger rektor Lillemor Larsson.

I Täby kommer även KCNO:s vuxenutbildning att hålla stängt. Gymnasiesärskolan i både Täby och Danderyd håller dock öppet.

– Vi kommer att ha öppet, och det är den enda linjen som har öppet. Det är för att vi är en utbildning där hälften av utbildningen görs praktiskt i köket. Så vi följer skolverkets rekommendationer där, säger David Åkerlund, ansvarig för gymnasiesärskolan på Danderydsgymnasium.

Viktor Rydberg har även stängt sina högstadieskolor, även om ingen sådan uppmaning kommit från regeringen. Ännu finns inget beslut att stänga övriga grundskolor i Danderyd men kommunen skriver att det på Fribergaskolan och Mörbyskolan pågår förberedelser för att kunna bedriva undervisning på distans, men att elever som känner sig fullt friska ska komma till sin skola som vanligt.

Stockholm Direkt