Distansutbildning rekommenderas för stadens gymnasieskolor. Foto: Sacharias Källdén

Gymnasieskolor rekommenderas att stänga

Från och med i morgon onsdag rekommenderas alla elever från gymnasiet och uppåt i hela landet att studera hemifrån. Det meddelade regeringen på morgonen.

  • Publicerad 10:03, 17 mar 2020

– Redan från och med i morgon kommer alla Sveriges gymnasieskolor, komvux, yrkeshögskolor, högskolor, universitet att rekommenderas distansundervisning, Alla elever från gymnasiet och uppåt kommer rekommenderas att inte vara i skolan, utan studera hemma, sade statsminister Stefan Löfven på en presskonferens på tisdagsmorgonen.

Statsministern meddelade samtidigt att regeringen förbereder en stängning av samtliga grundskolor och förskolor.

Aftonbladet följer utvecklingen:

– Vi följer rekommendationen från ansvarig myndighet. Vi kan komma i en sådan situation, vi är inte där. Det gäller att göra rätt åtgärd vid rätt tillfälle, beslut fattas utifrån expertkunskap. Vi följer det, vi förbereder det, men det finns ingen tidsplan, säger Stefan Löfven, rapporterar tidningen.

På pressträffen medverkade också utbildningsminister Anna Ekström, ministern för högre utbildning och forskning Matilda Ernkrans och generaldirektören för Folkhälsomyndigheten Johan Carlson.

Studiemedel?

Många studenter i högre utbildning är oroliga över vad som ska komma att hända med studiemedlet från CSN.

– Det här väcker frågan om studiemedel och studenters försörjning. Så länge undervisning bedrivs, även på distans, betalas studiemedel ut. Men ni står också trygga med försörjning om utbildningen ställs in, rapporterar Aftonbladet.

Enligt tidningen förbereder regeringen ett förslag för att möjliggöra utbetalning av studiemedel även om utbildningen helt skulle ställas in.

Johan Lundström är rektor på Sjödalsgymnasiet i Huddinge kommun:

– Lärarna har redan börjat förbereda för hemarbete, det handlar om program för videokonferenser och plattformar för att lägga upp uppgifter digitalt. Det har vi ju haft sedan innan, men nu får vi se hur vi ska utnyttja de systemen till fullo.

Men bara för att eleverna är hemma så kommer inte kravet på närvaro försvinna:

– Vi kommer köra enligt schema som vanligt, man ska vara inloggad den tiden som det är lektion, och lärarna får jobba hemma eller från kontoret om de vill. Så får vi hoppas att folk inte är sjuka.