Ledare. Frida Eriksson Arrhén, Maja Ringsäter och Alice Holmberg leder Femkamp. Foto: Jonas Månsson

Gymnasietjejer skapar mötesplats fri från killar

Utan killar ska tjejer och ickebinära få mer plats. Så tänkte tjejerna bakom samtalsforumet Femkamp.

  • Publicerad 08:39, 7 nov 2017

Man blir mer medveten när man hör och ser saker, exempelvis genom Metoo-kampanjen.

Under deras egen skoltid har gymnasieleverna och Ekeröborna Alice Holmgren, Frida Eriksson Arrhén och tidigare Ekeröbon Maja Ringsäter tyckt att killar ofta tar över och ges mer plats i exempelvis skolan.

– Vi tror att när vi hade gått i högstadiet hade vi tyckt om och behövt en frizon där vi hade kunnat få ta plats och sluppit kommentarer och den begränsningen som vi ibland tycker kommer när killar är med, säger, Maja Ringsäter.

Den 7 november öppnar de mötesplatsen Femkamp i samarbete med Fabriken på Ekerö.

– Vi riktar oss främst till tjejer i högstadiet och ickebinära, alltså de som inte klassar in sig i tvåkönsnormen, säger Alice Holmgren.

Tjejerna tror att sociala medier har gjort samhället mer medvetet om problem som de upplever inte lyftes i samma utsträckning tidigare.

– Jag tror att medvetenheten om att strukturerna finns når längre ner i åldrarna. Man blir mer medveten när man hör och ser saker, exempelvis genom Metoo-kampanjen, säger Frida Eriksson Arrhén.

Femkamp är planerat till tre 90-minuterstillfällen innan jul. Deltagarna får själv bidra med innehållet. Femkamp finns även som Facebook-grupp och på Instagram.

– Vi vill inte lära ut eller styra. Det vi gör ska baseras på de önskningar som finns från gruppen. Sedan kommer vi hitta på roliga aktiviteter och se till att det blir bra samtal, säger Frida.

Ämnen som kan komma att tas upp är bland annat sexism på idrotten, ätstörningar, sex och normer.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

KRÖNIKA: VM-feber från förr betingar ny festyra

Nyheter Jag är inte en hejare varken på lagsport eller bollsport, men när det drar ihop sig till VM i herrfotboll då dyker det ändå upp en yrvaken supporter i mig. Kanske är det ett resultat av den varma...torsdag 21/6 14:13

Midsommar på Mälaröarna - här kan det firas

Nyheter Sill, sju sorters blommor och groddans. Snart är det dags igen. Här är några ställen där du kan midsommarfira lokalt.torsdag 21/6 14:09

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter