Eleverna får prova på olika pulshöjande aktiviteter, just nu är det hinderbanor som gäller på måndagar. Foto: Mikael Andersson

Gympa ska öka mattepeppen i Björkebyskolan

Två klasser i årskurs sex i Björkebyskolan har pulshöjande aktiviteter på schemat på måndagar och tisdagar. Syftet? Att öka koncentrationen på matte- och svenskalektionerna som kommer efter.

  • Publicerad 12:05, 30 nov 2017

På idrotten tänker man på betyget, här har man bara kul

Måndagsmorgon i Björkebyskolans idrottshall, klockan är kvart över nio. Justin Timberlakes "Just Dance" pumpar ut i högtalarna och ett 60-tal sjätteklassare hoppar över plintar, kryper under ställningar och går balansgång i olika hinderbanor.

De deltar sedan några månader tillbaka i ett forskningsprojekt, som går ut på att se hur elevernas prestationer i de teoretiska ämnena påverkas av att de har pulshöjande aktiviteter på schemat innan.

– Forskning visar att elevernas inlärningsförmåga och koncentration ökar med daglig intensiv rörelse. Samtidigt rör sig eleverna mindre och mindre på fritiden, säger Izabela Seger, lektor och idrottslärare på Björkebyskolan.

Ihop med försteläraren Annika Eklund håller hon i aktiviteterna och de driver forskningsprojektet tillsammans med idrottsläraren Ali Jamshidpey på Tallbohovskolan (läs mer i faktarutan).

Samir Fakhreddine, Rebecka Heindow, Maja Forsblom, Lukas Kälvenstam och Rasmus Wiberg gillar hinderbanorna och kampsporten som de fått prova på bland de pulshöjande aktiviteterna. Foto: Mikael Andersson

Lättare att koncentrera sig

Efter att eleverna varit igång en halvtimme går de för att byta om, men ett gäng från klass 6E stannar kvar och slår sig ner på en blå matta och smuttar på Smakis-drycker. Flera av dem idrottar på fritiden och är positiva till aktiviteterna som är schemalagda på måndagar och tisdagar.

– Det är lugnare på de lektioner vi har på tisdagar än på onsdagar, man märker en skillnad, säger Lukas Kälvenstam.

– Man är inte lika stressad när man har prov eller ska göra läxor heller, instämmer Rasmus Wiberg.

Klasskompisen Samir Fakhreddine berättar att han har fått lättare att koncentrera sig efter rörelsen. Samtidigt menar flera av eleverna att det gäller att inte ta ut sig för mycket, så att man blir trött istället. Och de tycker att det är skillnad mot att ha vanlig idrott.

– Hittills leker vi inte så mycket på idrotten som vi gör här, man måste ju följa kursplanen, säger Samir Fakhreddine.

– På idrotten tänker man på betyget, här har man bara kul, säger Rebecka Heindow.

Det är full fart bland många av eleverna, men för fort får det inte gå, eftersom pulsen ska ligga på 70 procent av maxpuls. Foto: Mikael Andersson

Izabela Seger och Annika Eklund har fått positiv respons från föräldrar som berättar att deras barn har mer energi efter de pulshöjande aktiviteterna. Foto: Mikael Andersson

Hinderbanor och kampsport

De pulshöjande aktiviteterna varierar från hinderbanor, till kampsportsinspirerade pass, crossfit och stationsträning. Målet är att pulsen ska ligga på 70 procent av maxpulsen, och några av eleverna har pulsarmband, som syns på en storbild på en vägg i idrottshallen.

Det är bara två av flera klasser i årskurs sex som deltar i projektet, och de har lottats fram.

– Först sa de i andra klasser att det verkade jobbigt, men när vi berättar vad vi gör blir folk avundsjuka, säger Rebecka Heindow.

Såhär går forskningen till

I nuläget pågår projektet på Björkebyskolan och Tallbohovskolan. Olovslundskolan hakar på forskningsprojektet i vår när pulshöjande aktiviteter införs där. De tre lärarna som driver projketet ska genom att följa upp elevernas fysiska förmåga och via diagnostiska prov i de teoretiska ämnena, samla in data ett par år framöver.

Den styrande koalitionen i Järfälla (S, MP, C) har avsatt pengar i budgeten för 2018 för att daglig rörelse ska införas på fler av kommunens skolor.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nyblivna mammor: Sjukvården överger oss

Nyheter Trasiga underliv, smärta och oro – men få vet vart de ska vända sig Från täta kontroller hos mödravården under graviditeten till förlossning och sen, ja vad? Allt fler kvinnor börjar prata om trasiga underliv, smärta och förlorad sexlust, efter förlossningar. Men för...måndag 22/10 11:37

Ingen skattesänkning i blågröna landstinget i Stockholm

Nyheter LISTA: Fler löften från Alliansen och Miljöpartiet I dag presenteras den nya koalition som ska styra landstinget i Stockholm de kommande fyra åren.måndag 22/10 10:42