Måste man söka sig utanför stan för att höra musik på krogen i framtiden? Foto: Johanna Lundberg

Ha så kul på krogen – men glöm inte att vara tyst!

Exakt hur mycket får egentligen ett ”rikt kultur- och nöjesliv” låta? Striden om ljudnivån på Stockholms nattliv har förmodligen bara börjat…

  • Publicerad 11:39, 25 sep 2015

De mervärden som kroglivet runt Nytorget ger hela Stockholm måste ju vägas mot besvären som enskilda personer upplever. Om jag vore politiker skulle jag vilja titta på den balansen.
– Alexander Ståhle, stadsbyggnadsforskare vid KTH

Det har handlat mycket om buller i Stockholms nöjesdebatt den senaste tiden. Musikbaren Snottys kontrakt sades upp i augusti förra året efter att grannar klagat, och de har enligt ägaren Helena Åman tvingats bli ”världens första tysta musikbar” under den utdragna rättsprocessen. Restaurangen Habibi, på andra sidan gatan, utreder nu också en bulleranmälan. I Söderort har sommarens rejvfester fått hela stadsdelar att gå i taket och i Södermalms stadsdelsnämnd bråkar man om krogars stängningstider i Hornstull.

”Det rika kultur- och nöjeslivet lägger, tillsammans med det stora utbudet av restauranger, caféer, pubar och affärer, grunden för den berömda stockholmspulsen”. Det kan man läsa på Stockholms stads hemsida angående deras framtidsvision för huvudstaden. Men frågan är hur mycket den där stockholmspulsen egentligen får låta? Kommer krogarna tvingas ut ur stan? Måste man i framtiden bo i Arenastaden eller vid Slakthusområdet för att ha nära till en pub?

Vad säger regelverken?

Folkhälsomyndighetens regler säger att 25dBA får läcka från en krog in i en bostad.

– Vid 25dBA är det precis urskiljbart vad det är som spelas. Det är inte rimligt att kräva tystare än så, förklarar Robert Eriksson från Stockholm stads miljöförvaltning.

Förutom denna regel finns det något som kallas rimlighetsavvägning.

– Om musiken når 26dBA i en lägenhet och det skulle kosta krogen en miljon kronor att åtgärda så är inte det proportionerligt. Det skulle vi aldrig säga att de behöver göra, säger Robert Eriksson.

”Krogen ger mervärde”

Alexander Ståhle, stadsbyggnadsforskare vid KTH, tror att de här reglerna kan skapa vad han kallar en ”köpcentrumfiering ” av kroglivet.

– Risken är att man får en separering av krogar och bostadsområden, säger han. I stället för den blandade staden som man eftersträvar, kan det bli så att alla barer och restauranger ligger i kluster i exempelvis city och vid Medborgarplatsen i kontorsbyggnader, säger han och tillägger att man ju knappast kan se nöjeslivet runt Nytorget som ett problem för staden.

– De mervärden som kroglivet i det området ger hela Stockholm måste ju vägas mot besvären som enskilda personer upplever. Om jag vore politiker skulle jag vilja titta på den balansen, säger han.

Nytt bullerärende på Skånegatan

Just området runt Nytorget är mycket i fokus när det handlar om buller. Snotty kan som sagt behöva stänga. Carl Sikali, som äger krogen Habibi tvärs över gatan från Snotty, är rädd att han ska tvingas till samma sak.

Han har fått klagomål av en granne två fastigheter bort och miljöförvaltningen har kopplats in.

– Det är klart man är orolig efter vad som har hänt med Snotty, säger han. Vi eller Pet Sounds kan bli nästa bar som tvingas stänga.

Habibi har haft en bulleranmälan mot sig en gång tidigare, för fyra år sedan. Då var det en granne på andra sidan gatan som klagade. Krogen fick rätt, men det var en utdragen process och Habibis ägare fick bekosta bullermätningarna.

”Grannen” som nu har klagat bor på Bondegatan. I klagan hävdas det att Habibi har senare öppettider och yngre klientel än andra krogar i området, och att det i övrigt är mycket tyst runt omkring. En handläggare från Miljöförvaltningen är inkopplad på fallet och Carl Sikali har börjat på pappersarbetet.

– Det är inte främst de boende som klagar jag har problem med, utan regelverket, säger Carl Sikali. Miljöförvaltningen startar ett ärende även om det inte finns någon substans i klagan. Jag har redan fått rätt i ett fall där klaganden bodde mycket närmare. Jag håller mig inom alla lagar och regler, och ett är en standardtid att stänga en krog. Men om handläggaren inte nöjer sig med svaret på anmälan som jag har skrivit så börjas det om och jag får bekosta nya bullermätningar.

En levande stad

Habibi följer i dag de regler som finns men Carl Sikali menar att bullerreglerna borde ändras om man ska bli den levande stad man pratar om i Stockholms stads framtidsvision.

– Om man har som mål att vara en levande stad, så får man ju titta på andra levande städer och försöka följa deras spelregler. Då är det bara att höja decibelgränsen direkt, säger han.

Men Roger Mogert (S), kultur- och stadsbyggnadsråd i Stockholms stad tycks inte övertygad.

– Diskussionen om var avvägningen ska ligga kommer att fortsätta, säger han. Om det skulle vara ett stort systematiskt problem, att vi stängt väldigt många krogar på grund av buller, då hade man behövt fundera om vi ligger rätt i tolkningen av lagstiftningen. Men så är det ju inte riktigt i dag, menar han och tillägger att han tror att det kommer att bli fler krogar både i kommersiella områden och i bostadsområden, och det är han nöjd med.

– Jag kanske inte skulle vilja att Stockholm var som Barcelona, där det hela tiden är en pågående fest. Men en levande stad vill vi ha, säger han.

Så mycket krogljud får läcka in i din lägenhet:

I Stockholm: 25 dBA.

I New York: 42dBA.

I Berlin: 35dBA (uppmätt på gatan utanför krogen)

60 dBA är ett samtal med normal röststyrka, enligt Folkhälsomyndigheten.