Allas kompis. Var Habib än är kommer barn fram för att få en high five. Foto: Claudio Britos

Habib får hela Masmo i rörelse

Utan Habib Iddrisu hade Masmo förmodligen stått still. Med sina boot camps, konstworkshops och otaliga påhittiga aktiviteter för barnen får han hela området på fötter. Han är en av sex nominerade till årets eldsjäl på röda linjen.

  • Publicerad 08:53, 4 nov 2018

Vi flyr undan det kalla oktoberregnet in i Expose's föreningslokal på Solhagavägen. En ljudvägg av uppspelta barnskrik slår emot oss. Ungefär 20 barn i grönt och blått tävlar om vilka som kan färgsortera en påse Skittles snabbast.

Det är en av de första tävlingarna i höstlovets Wild camp. Två dagar i rad ordnar Habib Iddrisu och föreningen Expose lekar och tävlingar för områdets barn. Allt är ideellt. Det är sånt han gör. Sånt här händer i Masmo varje lov och på helger. Senare i veckan anordnas en talangtävling och en konstskola.

– Kom igen, kom igen, kom igen! ropar Habib och klappar händerna.

Han cirkulerar runt de tävlande och peppar dem. Han får med sig barnen som också skriker och hejar på sina lagkamrater.

– Habib peppar oss alltid. Han hejar på oss och säger att vi är modiga, säger Nour i det gröna laget.

– Masmo hade varit tråkigt utan Habib, det hade inte hänt nånting, säger Edin.

Han har satt fart på hela Masmo och större delen av Vårby. Han är så engagerad och passionerad för barnen att det liknar ingenting annat. Han har lyft hela området.

Peppar. Först och främst är Habib coach. Han använder aldrig piska, bara positiv pepp. Foto: Claudio Britos

Bisse Norén har bott i Masmo i över 20 år och hon har sett hur området har förändrats sedan Habib och hans fru Shabnam Nikpour började engagera sig genom föreningen Expose. Hon är en av de som har nominerat Habib till Årets eldsjäl på röda linjen 2018.

– Han har satt fart på hela Masmo och större delen av Vårby. Han är så engagerad och passionerad för barnen att det liknar ingenting annat. Han har lyft hela området. Innan var det helt dött, fritidsgården är ju nedlagd sen många år. Så ungdomarna satt i portarna, hade inget att göra. Det blev strul och lite dumheter istället för något vettigt, förklarar hon.

I alla väder

– Nu ska vi ut, alla tar på sig jackorna och sen västarna över! ropar Habib över barnens surr när tävlingen är över.

Lite regn hindrar honom inte. Habib motiverar folk att träna i ur och skur året om. Han är personlig tränare och driver företaget Get Fit Boot Camp. Boot camp är en träningsform inspirerad av amerikanska militären och går ut på att lyfta sin egen kroppsvikt i olika konditions- och styrketräningar.

Den nya generationen är upptagen med sina mobiler och spel. De upplever inte den här världen som rolig. Se på barnen här ute. De har kul, hittar nya kompisar och får träning samtidigt.

Foto: Claudio Britos

I dag ordnar Habib wild camp mellan klockan 9 och 16. Sedan ska han hålla i ett träningspass för småbarn, ett så kallat junior boot camp. Först efter det ska han jobba med det han tjänar pengar på och hålla ett träningspass för vuxna. Hemma klockan 21.

Hur orkar han?

– Vad betyder det ens att bli trött? Det här är bara glädje. Varje gång jag ser barnen skratta så laddar jag upp igen. Det är värt mer än pengar, säger han.

Utöver höstlovsaktiviteter och boot camps engagerar sig Habib som nattvandrare på fredagar och lördagar. Det är självklart för honom att engagera sig för barnens framtid.

– Den nya generationen är upptagen med sina mobiler och spel. De upplever inte den här världen som rolig. Se på barnen här ute. De har kul, hittar nya kompisar och får träning samtidigt. Jag vill ge dem ett gott minne från sin uppväxt.

Om man frågar hans dotter Floria har han lyckats.

– Han är bästa pappan, håller sina löften och gör allt för alla barn i hela Masmo. Han gör samhället tryggt.

Hon är hela Fittjas mamma

Ur nomineringen

"Han gör Huddinge kommun friskare med 'boot camp' 'boxning camp' för både barn och vuxna. På loven ser han till att ungdomarna i Masmo med omnejd har något att göra. Han har tagit initiativ till nattvandring såväl Vårby gård som i Masmo. Han tillsammans med sin fru enar kommunen med små steg i taget"

Röda linjens eldsjäl

Habib är en av sex finalister som tävlar om att bli utnämnda till Årets eldsjäl på Röda linjen 2018. 

Habib är andra finalisten som presenteras. Först när alla har presenterats kommer du kunna rösta på den som du tycker förtjänar priset. Röstar gör du på mitt127.se.

Juryns röster och allmänhetens röster kommer väga lika tungt när vinnaren ska utses.

Röda linjens eldsjäl arrangeras av Mitt127 och HuddingeDirekt.