Håbo satsar på besöksnäringen

Håbo kommun ser stora möjligheter i en ökad turism. – Nu har vi gått in i tre samarbeten som vi tror ska öka besöksnäringen i kommunen, säger Jenny Lindberg på Håbo Marknads-Näringsliv AB.

  • Publicerad 09:46, 16 nov 2017

Besöksnäringen är en av Sveriges snabbast växande näringsgrenar. Under 2000-talets första tretton år ökade omsättningen med 32 procent jämfört med 9 procent för den totala sysselsättningen i landet. Dessutom skapar besöksnäringen många arbetstillfällen inom besöksnäringen.

Håbo kommun är en av 290 kommuner i Sverige. Konkurrensen är stenhård och kommer från hela världen.

– När personer från allt fler länder får ekonomisk möjlighet att resa ger det oss stora möjligheter. säger Jenny Lindberg på Håbo Marknad.

Flera konkreta projekt

Diskussionen i Skokloster för några veckor sedan om Stenhusets innehåll och roll i slottsområdets utveckling var ett första steg i den ambitionen.

– Nu har vi alla förutsättningar att göra Skokloster till ett besöksmål där turister stannar flera dagar.

Mötet arrangerades av Håbo Marknad-Näringsliv AB – som ansvarar för näringslivsarbetet inom Håbo kommun – tillsammans med Coompanion och målet var att inventera förutsättningarna för att skapa ett Leaderprojekt.

– Förutom detta har vi precis tecknat ett avtal med Sweden by Bike för att utveckla cykelturismen i kommunen, poängterar Jenny Lindberg.

Har det börjat hända nåt?

- Jadå, vi har diskussioner på flera nivåer i kommunen och nu ska en cykelstrategi tas fram.

Hon fortsätter:

– Dessutom medverkar Håbo kommun i ett treårigt projekt som drivs av Region Uppsala i syfte att skapa mer internationell turism. I detta ingår bland annat utveckling av nya produkter, till exempel en app som förpassar besökare på Skoklosters slott till svunna tider.

Besöksnäringen i Håbo

2015 omsatte besöksnäringen i Håbo 150 miljoner kronor. 120 personer arbetade i någon form med turism.

2016 hade Skoklosters slott 94 000 besökare, det var kommunens främsta turistmål. Åbergs museum var tvåa med 22 000 besökare.

2017 lockade kommunens evenemang Håbo festdag omkring 13 000 besökare.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Trafikolycka vid Hemköp

Flera vittnen såg hur en motorcykel körde in i en svängande bil utanför Hemköp. Några har beskrivit att motorcykeln höll hög hastighet.söndag 8/7 8:36

Senaste numret

Bålstabladet