Håbo vill locka cykelturister

Cykelturismen är en växande industri. Nu vill Håbo ta del av miljonerna.

  • Publicerad 08:02, 31 jan 2019

En miljon cyklande tyskar. Det låter som början på ett skämt som kunde ha hörts i radio på 1990-talet, men det är inget skämt. Tvärtom är det siffror som Håbo Marknad AB tar på stort allvar.

– Det där med cykelturism är väldigt aktuellt och vi har inlett ett samarbete med företaget Sweden by bike, sedan förra året, och de jobbar för att främja cykelturismen. Bland annat finns våra små cykelslingor i Skokloster med i deras kartbok, berättar Jenny Lindberg, projektledare besöksnäring och information.

Hon fortsätter:

– Det här är väldigt stort internationellt. I Holland, Tyskland och Belgien. Jag har hört siffror som säger att det görs en miljon sökningar på cykling i Sverige bara i Tyskland inför sommarsäsongen. Det är väldigt stort. Då letar man efter var man ska vägen och vi vill gärna vara med och jobba, särskilt med Mälardalsleden som är etablerad.

Ska spetsas till

Cykelturismen har funnits om en löst hängande tanke i marknadsföringen av kommunen en längre tid, men det är först nu som fokus har spetsats riktigt ordentligt.

– Det mognar sakta och nästa år kanske vi kör. Men det tar tid att komma till startpunkten, konstaterar Lindberg.

Så vad kan Håbo Marknad göra?

– Vi kan få upp kartan och berätta vad det finns att göra längs till exempel Mälardalsleden. Var man kan fika, var man kan bo, handla och så vidare.

Besöksnäringen är stor i Sverige. 2017 var omsättningen 317 miljarder kronor vilket i sin tur innebar nära 176 000 arbetstillfällen över hela landet. Siffror från 2016 visar att omsättningen för Håbo kommun inom turistsektorn var 493 miljoner. Inför året säsong har man ett flertal ben som man vilar på när det gäller besökare ut­ifrån. Stenhuset, natur- och kulturstigar, produktutveckling och just cykelturismen.

– Det vi gärna ser är att det finns fler cyklar att hyra eller att låna hos våra lokala boendeanläggningar. Man skulle också kunna tänka sig att vi framtidens resecentrum, att det finns cyklar att hyra. Man kan ta en mountainbike från Bålsta station och cykla hela vägen till Skokloster. Det finns potential, säger Jenny Lindberg.

– Redan för tio år sedan tog cykelklubben fram cykelslingor med olika teman. i ett leaderprojekt som aldrig fullföljdes. Det har vi tänkt att vi ska plocka upp och göra någonting av. Då var det till exempel vildsvinsslingan eller runstensslingan.

Bra för miljön

Det handlar inte bara om pengar från turister utan möjligheterna att cykla hänger direkt ihop med kommunens miljömål.

– Man jobbar med en infrastrukturplan på olika håll i kommunen. I december började en samhällsplanerare med inriktning på infrastruktur och trafik och henne har vi plockat in i den här cykelgruppen som träffas regelbundet.

Högt på agendan ligger även att det ska ordnas en cykelväg till Bro.

Cykelturism

Totalt finns det 82 turisminriktade cykelleder och 13 nya planeras och utreds, enligt Tillväxtverkets nya utredning om turism- och rekreationscykling.

300 företrädare för svensk besöksnäring fick ta del av en webbenkät och 88 procent svarade att de tror att utvecklingsmöjligheterna för cykelturismen är goda.

Skulle köpa ledramp – visade sig vara hans

En man som blivit bestulen råkade hitta just den varan till salu på en köp & sälj-grupp i Bålsta. En man i 25-årsåldern är därför misstänkt för häleri.måndag 19/8 11:19

Två dagars festande; ett enda bråk

Håbo Festdag blev en välbesökt tillställning med kvällsparty för Håboborna i dagarna två. På lördagskvällen blev en man misstänkt för brott på festplatsen i Bålsta Centrum.söndag 18/8 10:22

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt