Lön. Håbobor har högre årsinkomst än de flesta i landet. Foto: Fredrik Gustafsson

Håboborna tjänar bättre än Stockholmarna

Håboborna tjänar bra. Till och med bättre än Stockholmarna i innerstaden. Det visar statistik från Statistiska centralbyrån som nyhetsbyrån Sirén tagit fram.

  • Publicerad 14:27, 13 nov 2017

I statistiken listas Sveriges kommuner efter medianinkomst per invånare *. Håbo kommun återfinns redan på plats 25 i rankingen. Två platser bättre än till exempel Stockholm stad.

Medianårsinkomsten i Håbo, för en person från 20 år och uppåt, landade på 306 559 kronor 2016. Det är nästan 37 000 kronor mer om året jämfört med snittlönen i riket.

– En mängd faktorer påverkar inkomstnivån i en kommun. Det har bland annat att göra med vilka löner och yrken som befolkningen har, hur åldersfördelningen ser ut och hur många i kommunen som arbetar, säger Peter Gärdqvist, utredare på SCB, till Nyhetsbyrån Siren.

Vilken kommun har då de tätaste invånarna?

Det är Stockholmsförorten Danderyd. Danderydsborna tjänade i snitt 92.000 kronor mer än rikssnittet och hade landets högsta medianinkomst på 362.000 kronor.
– Det brukar vara ungefär samma kommuner som ligger i toppen. Danderyd, Täby och Lomma har tillhört topp-5 den senaste tioårsperioden, säger Peter Gärdqvist.

*Fotnot:

Sammanräknad förvärvsinkomst består av inkomst av

tjänst och inkomst av näringsverksamhet. I inkomst av tjänst

ingår förutom löneinkomst även inkomst från pension, sjukpenning

och andra skattepliktiga ersättningar från försäkringskassan.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Trafikolycka vid Hemköp

Flera vittnen såg hur en motorcykel körde in i en svängande bil utanför Hemköp. Några har beskrivit att motorcykeln höll hög hastighet.söndag 8/7 8:36

Senaste numret

Bålstabladet