Stort beslag. Rutinkontrollen som Skärholmspolisen gjorde ledde till ett beslag på närmare 180 000 kronor. Foto: Claudio Britos, Polisen

Hade 120 000 i fickan när polisen kom

Det som Skärholmspolisen först trodde var en narkotikaaffär visade sig vara något annat. Nu misstänks två personer för penningtvätt, efter att polisen beslagtagit närmare 180 000 kronor.

  • Publicerad 15:02, 1 nov 2018

Det var under onsdagskvällen som Skärholmspolisen gjorde en oväntad upptäckt när de patrullerade i området kring Äspholmsvägen.

– Vi såg två personer som smusslade med något och trodde först att det handlade om narkotika. När vi närmade oss avvek den ena och den andra stod kvar och såg väldigt nervös ut, säger David Sund, gruppchef.

– När vi kontrollerade honom upptäckte vi att han hade närmare 120 000 kronor i kontanter i fickorna.

Mannen greps, misstänkt för penningtvättsbrott. När polisen därefter gjorde en husrannsakan hos mannen upptäckte de ytterligare runt 60 000 kronor i kontanter. Där greps också den andra mannen, också han misstänkt för penningtvättsbrott.

– De hade en berättelse om var pengarna kom ifrån, men den stämmer inte överens med andra omständigheter. Vi misstänker att han tjänat de här pengarna i verksamheter som man vanligtvis betalar skatt för. Det är inte så att vi bara går och tar pengar från folk, utan det finns flera omständigheter som gör att vi misstänker brott, säger David Sund.

Vad händer med pengarna nu?

– De är i beslag och utredningen får visa var de hör hemma. Om det visar sig att personen har rätt till pengarna kommer vi kontakta andra myndigheter, det kan ju vara så att han har skulder som kronofogden i så fall får utmäta. Är det så att de tjänats på olaglig väg och männen döms för det tillfaller pengarna staten.