På cykeltur. Kjell och Birgitta Larsson och Ingegerd och Göran Bergman på väg till Hagaparken. Foto: Jannie Flodman

"Hade aldrig gått om vi bokat charter"

Om det börjar regna packar de ihop och rullar iväg mot nästa destination. Säng finns ombord. På Långholmens husbilscamping är gästerna vi träffar överens om vad som är charmen med att semestra på fyra hjul.

  • Publicerad 16:40, 22 jul 2019

Daniela och Silvan Thürlemann från Schweiz ska stanna två nätter på Långholmens camping och tar alltid husbilen när de har semester. När vi träffar dem sitter de och äter frukost, ost har de tagit med sig från hemlandet.

– Det är så skönt med husbil. Man kan köra var man vill, när man vill. I Stockholm har vi inte gjort så mycket. Vi har suttit i Tantolunden och varit runt i Gamla stan. Nu ska vi upp till norra Sverige och sen tillbaka hem, säger Daniela Thürlemann.

En bit bort håller vännerna Ingegerd och Göran Bergman samt Kjell och Birgitta Larsson på att förbereda sig inför en cykeltur till Hagaparken.

– Vi har inte varit där tidigare. Det är så mysigt att cykla i Stockholm, säger Birgitta Larsson som har haft husbil tillsammans med Kjell sedan 2011.

– Den gör att vi är helt fria. Härom året var vi till exempel på väg till Kroatien men så såg vi på väderleksrapporten att det skulle bli dåligt väder, så vi åkte till Italien i stället. Det hade ju inte gått om man hade bokat en charterresa, säger Kjell Larsson.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Vad som blir nästa stopp på resan har de inte bestämt, men det lutar åt Öregrund.

Familjen Wagenbach från Tyskland semestrar för första gången i egen husbil, tidigare har de hyrt i fem säsonger.

– Det är väldigt bekvämt att resa runt med en egen "lägenhet" och praktiskt för vi kan ta med oss våra cyklar. Det är första gången vi besöker Stockholm med husbil, nu ska vi ta cyklarna och upptäcka staden, säger Anja Wagenbach.

Andra besöket

Birgit Sandersfeld och Roelof Leunge var i Stockholm i fjol och är nu här i år igen.

– Vi älskade det och det var en perfekt sommar. Vi hyr husbil och har en dusch ombord men den behöver vi aldrig använda eftersom vi åker till olika sjöar och doppar oss. Blir vi hungriga kan vi äta när vi vill och blir vi trötta kan vi ta en tupplur, säger Birgit Sandersfeld, som dock ser en nackdel med husbilslivet.

– Jag tror att det gör att man inte kommer lika mycket i kontakt med svenska folket som om man bodde på ett hotell eller vandrarhem. Gör man det får man mer lokala rekommendationer och tar mer naturligt del av kulturen. Men vi är väldigt intresserade så vi gör det ändå. Vi har varit på Skansen och i dag ska vi till Arkitekturmuseet och Moderna museet.

Roelof Leunge och Birgit Sandersfeld gillar husbilslivet och tvättar sig alltid i olika sjöar. Foto: Jannie Flodman

Långholmens camping

Campingen har öppet mellan 9 maj och 22 september.

Det kostar 320 kronor per plats (exklusive el) att stå där med sin husbil.

Det finns 77 platser.

Tält eller husvagnar är inte tillåtna.