Mycket folk. När kön blir för lång hjälper Eva dottern Alma på hennes Kiosk i Ängholmsbadet. Foto: Maria Svensson

Hade synpunkter hemifrån soffan – blev politiker

Under sju veckor träffar vi affischnamnen för respektive parti i kommunfullmäktige i Täby. Vi bad politikern själv välja plats. Vid dotterns kiosk vid Ängsholmsbadet mötte vi miljöpartisten Eva Pethrus.

  • Publicerad 14:01, 9 aug 2018

Solen lyser och trots vinden har flera samlats vid Ängholmsbadet för att äta glass eller spela basket.

Eva Pethrus (MP) har bott i Täby i 24 år, med sin man och sina tre barn. På bordet framför henne står en smoothie som hennes dotter Alma gjort. Badet har blivit en viktig plats för henne efter att dotter tagit över badets kiosk.

Varför är vi här?

­ Jag ville träffas här för att jag spenderar mycket tid här just nu, jag hjälper Alma med öppningen och det viktigaste för mig är mina barn, som det är för många föräldrar.

– Att se sitt barn och se att de blir egna individer och tar sina egna beslut är häftigt. Det här kommer att bygga henne som människa.

Varför flyttade du till Täby?

­ Vi kom hit av en händelse. Vi skulle åka till min mans mormors grav. När vi kom till Kyrkbyn så kände jag med en gång, här vill jag bo. Lummigheten och den fina kulturhistorien som finns här och som är väldigt märkbar i Täby Kyrkby gör det till en fin plats.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

– Det är tio år mellan mitt minsta och mitt äldsta barn, så det har varit många år av hämtning och lämning. Så det är ganska skönt att det inte är så längre. Men varje morgon åker jag och simmar och sen åker jag hem och oftast blir det grötfrukost. Därefter till jobbet och sen är det alltid ett politiskt möte eller annat fix med politiken som ska göras.

Eva arbetar som VD på SCM Secure i Alvik. När hon inte är på sitt arbete läggs mycket tid på politiken.

– Att vara plus femtio, vara kvinna och arbeta med ett teknikföretag, det är lite annorlunda. Och sen att även vara listetta, då kommer man först och går sist, men jag gillar det verkligen.

Foto: Maria Svensson

Hur hamnade du i politiken?

– Jag har varit aktiv i 23 år i Täby men det var så att jag hade väldigt mycket synpunkter hemma i soffan och då sa min man till mig: ”ska du inte göra något åt det här?”.

– Är inte det ganska typiskt, att man sitter hemma och tänker, hur svårt kan det vara? Men det viktigaste är att man även förstår att man kan påverka. Det beslutet har jag aldrig ångrat.

Vad är den viktigaste frågan inför valet?

– Det handlar om ”som vi sår får vi skörda”. Den psykiska hållbarheten och klimatets hållbarhet hänger ihop. Gör vi rätt med våra små, då får vi ett samhälle som är hållbart.

Vad tar du med till en öde ö?

Solglasögon

Simglasögon - så att jag kan kråla

En PC - så jag kan läsa och vara uppkopplad

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Vallentunaduo återförenad – efter tre decennier isär

Nyheter "Man vet aldrig hur långt man kan nå" Efter att ha umgåtts i samma gäng under tonåren i Vallentuna, har de nu 30 år senare återknutit kontakten för att skapa musik tillsammans.fredag 19/10 14:08

Bönderna rustar efter sommarens extremhetta

Nyheter "Skulle bli problematiskt med en till varm sommar" En krissommar med oerhörd torka skapade stora problem för bönderna. Vi besökte en av Norrorts bönder för att ta reda på hur de överlevt sommaren – och hur tankarna på framtiden går.fredag 19/10 14:05