UPPRÖRDA. Fi:s Sissela Nordling Blanco och V:s Clara Lindblom är förvånade Miljöpartiets svängning. Foto: Linda Gren

Häftig vrede mot Miljöpartiet från Fi och V

Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ förvånas över att MP gjort så pass stora eftergifter för att vara kvar vid makten. "Daniel Helldén är så sugen på att vara borgarråd att han kan sälja ut hela välfärden", säger Clara Lindblom (V).

  • Publicerad 14:16, 12 okt 2018

Det nya blågröna styrets löften för kommande mandatperiod som presenterades under en presskonferens under fredagsförmiddagen – fick de forna majoritetskamraterna Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ att se rött.

– Jag är väldigt förvånad över att MP inte verkar ha fått igenom någonting. Allt som presenterades som satsningar, som fossilfri stad till 2040 och cykelmiljarden, är saker vi redan har klubbat igenom. Istället går man i princip med på allt man varit emot, som östlig förbindelse, även om man lägger finansieringen på paus, säger Clara Lindblom (V).

KLART: Alliansen och MP har tagit makten i Stockholms stad

Hon kritiserar också att bostadspolitiken knappt nämndes, och befarar att det nu kommer bli dyra nyproduktioner och ombildningar till bostadsrätter för hela slanten. Hon uttrycker också en "djup oro" över att det nu kommer bli stora nedskärningar och utförsäljning av välfärden. En oro som Fi:s Sissela Nordling Blanco delar.

Missnöjd i grunden

Fi beklagar MP:s beslut och ser det som "ett allvarligt svek mot de väljare som röstat för en progressiv ledning av staden". De menar att det nya styret kommer att innebära hårdare tag mot ungdomar i förorterna och att segregationen som de rödgrönrosa arbetat för att bekämpa – återigen kommer fördjupas.

– Vi har i fyra år drivit en politik för att bryta segregationen, stärka välfärden och bygga ut allmännyttan. Nu väntar fyra år av utförsäljningar och privatiseringar. Det kommer slå hårdast mot kvinnor och barn, säger Sissela Nordling Blanco, gruppledare för Feministiskt initiativ i ett pressmeddelande.

ANALYS: S i Stockholm förlorade makten redan före valet

Att MP gjort så stora eftergifter utan att själva få igenom nya förslag, förklarar Clara Lindblom (V) såhär:

– Daniel Helldén är väldigt sugen på att vara borgarråd. Så sugen att han kan sälja ut hela välfärden. För oss känns det självklart surt att medan vi gjort ett succéval så är det valets två stora förlorare, M och MP, som ska bestämma. Men vi är mer än redo att nu gå ut i stenhård opposition, säger hon.