Klocktornet. Bilden är tagen år 2009 i det som då kallades Norra stationsområdet. Foto: Andreas Enbuske

Hagastadens park byggs – utan klocktornet

Det blir ingen återuppbyggnad av klocktornet i Hagastaden inom den närmsta framtiden, trots att staden lovade detta redan för fem år sedan. Det meddelar den grönblå majoriteten.

  • Publicerad 16:12, 30 apr 2019

Det var den 14 februari 2014 i samband med projekt Hagastaden som Stockholms stad rev Vasastans gamla klocktorn vid Norra station, något som väckte stora protester.

Sedan ångrade sig staden – köpte tillbaka teglet för 250 000 kronor och lovade att det skulle byggas upp igen. Då med ett kafé, uppgraderad design och utan stationshuset – i Norra Stationsparken som planeras i Hagastaden.

Detaljplanen för det här området spikades 2009 och där finns inget klocktorn med. Om klocktornet ska kunna byggas upp igen måste det skrivas in i detaljplanen, något som lovades redan 2014 av dåvarande stadsbyggnadsborgarråd Regina Kevius (M). Men ännu har inget hänt.

Inga grönblå besked om rivna klocktornet

Det område där klocktornet är tänkt att stå beräknas stå färdigt tidigast 2020-2021.

– I dagsläget gör vi bedömningen att återuppbyggnaden av klocktornet först kommer att kunna ske i ett senare skede, då det kräver en detaljplaneändring i en stadsdel som fortfarande håller på att byggas. Vi kommer däremot att spara tegelstenarna för att på längre sikt kunna möjliggöra för ett klocktorn i Hagastaden som en symbol för stadens utveckling och historia, säger exploateringsnämndens ordförande Johan Nilsson (M).

Staden köpte tillbaka teglet – så här blir nya klocktornet i Norra Stationsparken

Tegelstenarna befinner sig just nu på ett lager utanför Uppsala, enligt Moderaternas pressekreterare.

– Ambitionen att återuppbygga klocktornet i Hagastaden finns fortfarande. Däremot har det försvårats av att den tidigare S-ledda majoriteten inte fattade några beslut för att förverkliga klocktornet under föregående mandatperiod, säger Johan Nilsson (M).