Hågelby förfaller – efter 10 år av storslagna planer

Först en gigantisk familjepark. Sen en park med gigantiska dinosaurier. Efter tio år av storslagna planer är Hågelbys framtid tillbaka på ruta ett. Under tiden har 100-åriga murar och fasader börjat förfalla. Vad händer egentligen med Botkyrkas folkpark?

  • Publicerad 14:59, 9 feb 2018

Tisdag morgon. Blötsnön ligger tung över parken. På övervåningen i telepionjären LM Ericssons tidigare hem står Krister Kalte, vd för kommunala bolaget Hågelbyparken AB, och blickar ut över ägorna. Herrgårdsparken, den igenvuxna dammen och sjön Aspen.

– Vi håller på att slå vassen för att lyfta fram sjön. Idag känner man inte dess närvaro. Man kan tänka sig att ha en liten båtuthyrning där nere i framtiden. LM Ericsson hade en pilallé längs dammen, den vill vi återskapa.

Hågelby, som ligger som en enande länk mellan södra och norra Botkyrka, är kommunens mest kända besöksmål bland Botkyrkabor. Här firas Valborg och nationaldag, liksom Ramadan och folkfesten Vi är Botkyrka.

– Det är en neutral mötesplats mitt i kommunen. Den tillhör ingen och alla, säger Krister Kalte.

I tio år har kommunen arbetat med stora visioner för Hågelby, hur parken ska locka fler besökare, sätta Botkyrka på kartan och vad åkrarna runtom ska användas till.

2007 presenterads Familjeparken – en camping och stugby med vattenland och sagoland. En konflikt om markpriset blev dock dödsstöten för det omstridda projektet som kritiserades av både miljöaktivister och regeringen.

Nästa förslag Ekotopia skulle locka skolor och familjer till Hågelby med rörliga dinosaurier.

– Tyvärr var marknaden inte redo för det, sa Gabriel Melki (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Tre andra förslag – en mindre familjepark, ett vattenland och ett hästshowcentrum var också aktuella.

Flera förslag innehöll bostäder, det sa kommunen nej till. Orimligt, menar kommunalrådet Jimmy Baker (M). Han föredrog hästshow-centret.

– Det passar jättebra med tanke på Skrefsta gård i närheten som har en ridskoleverksamhet. Det hade blivit en häftig synergi med hästcentret, shower och tv-sända tävlingar. Men de ville bygga 20 parhus för att få ekonomi. Majoriteten ville ha plastdinosaurier och nu har vi ingenting, säger Jimmy Baker (M), som lovar att kontakta aktören om det blir borgerligt maktskifte.

Men att parken känns tillgänglig för alla är viktigare än att få till ett hästcentrum eller vattenpark som kräver bostäder, menar Melki.

– Bostäder ingick inte i tävlingsvillkoren. Vi vill att parken ska vara öppen för alla, bostäder kan göra att man uppfattar det som att den inte är det.

Nu är det slut med spektakulära projekt. Nu ska en vision för Hågelby tas fram där parken ska växa ”organiskt”. Det kan bli både kommunala och privata verksamheter, exakt vad vill Gabriel Melki inte sia om.

– Hågelby är en av våra viktigaste platser. Det är viktigt att vi har en röd tråd. Om åkrarna tas i anspråk ska det vara en helhet med gården, inte något duttande.

En idé är att få in små entreprenörer, som ett kafferosteri, ett lokalt bryggeri, Hågelbyhonung och kanske en fotostudio

Krister Kalte går ner mot Hogslaby, den återuppbyggda järnåldersbyn där man kan prova på att leva som den tidens Botkyrkabor. Kanske ger det grådaskiga vädret gården ett extra övergivet och spöklikt intryck. Men flagnande fasader och de 100 år gamla murarnas sprickor gör sitt.

– Här ser ni en riktig spricka, säger han och pekar på ett träd som slingrar sig ormlikt genom muren.

Byggstängsel har ställts upp lite här och var. Vissa valv och murar riskerar att rasa.

– Antingen får man riva eller restaurera, det här börjar bli farligt, säger Krister Kalte.

Först var tanken att Familjeparken skulle ta över driften och stå för upprustningen. 2014 sprack projektet. Upprustningen har fått stå tillbaka medan de större utvecklingsplanerna smidits, menar M.

– Det här är en av våra pärlor. Det ger ett förfallet intryck för besökare och konferensgäster. Att låta det förfalla i väntan på ett övertagande eller andra hinder är inte okej, säger Baker.

Men i vår inleds upprustningen av fasader och murar.

– Vi har medel avsatta, men avvaktade för att se vilken idé som gick vidare innan vi gjorde större förändringar, säger Gabriel Melki.

Den avsatta budgeten är 40 miljoner. Utan intäkter från exploatörer blir det dyrare för skattebetalarna, menar Jimmy Baker. Det ser Gabriel Melki inte som ett problem.

– Vi har cirka 60 exploateringsprojekt på gång som kommer att generera ökade exploateringsntäkter till kommunen.

Hågelbyparkens vd de tio senaste åren sörjer inte de tomma åkrarna runt gården. Han vill hellre blåsa liv i gården innanför murarna.

Han går förbi det fallfärdiga stallet som en ridförening trots protester i bland annat denna tidning fick flytta från när Familjeparken planerades.

– Vi får renovera när blir klart vad som ska hända där. En idé är att få in små entreprenörer, som ett kafferosteri, ett lokalt bryggeri, Hågelbyhonung och kanske en fotostudio.

Trädgården kan bli en stadspark och odlingsträdgård. 4H-gården kan växa med fler djur. Mer spontanlek och en ny lekplats. Och varför inte ett historiskt centrum, visionerar Kalte.

– Det finns en kulturhistoria här. Det har bott människor här i tusen år tillbaka, det finns en modern historia kring LM Ericsson som byggde gården. Det ska vi bygga vidare på tycker jag.

Hågelby från 500-talet till 2018

500-1100 e Kr: Yngre järnåldern. Järnåldersbyn Hogslaby håller till här.

1300-talet: Hågelby gård förekommer i dokument. Delar av gården hyrdes ut till kung Birger Magnusson.

1906: Telefonentreprenören Lars Magnus, L M, Ericsson köper Hågelby gård. Här ska bondsonen bygga sitt drömhem och ett mönsterjordbruk. De gamla byggnaderna rivs.

1917: Hågelby gård står klart. LM Ericsson dör 1926.

1975: Gården blir folkpark. Ägs delvis av en Folkets hus-förening och kommunen.

1981: Första danserna hålls under dansbanans segeltak.

2005: Gården blir helt kommunägd.

2007: Familjen Lindgrens planer att bygga Familjeparken, en park med camping, vattenpark och sagoland, blir offentliga. I dealen ingår att rusta upp Hågelby gård.

2013: Regeringen godkänner inte detaljplanen för Familjeparken. Strandskyddet får inte upphävas, planerna försenas.

2014: Dödsstöten för parken när parterna inte kommer överens om markpriset.

2015: Botkyrka utlyser markanvisningstävling för Hågelby.

2016: Ekotopia vinner tävlingen för markområde A, ytterligare tre får förhandla om område B.

2017: I april läggs förhandlingarna med tre aktörer för område B. I oktober skrotas planerna för Ekotopia.

2018: Kommunen beslutar att ta fram en ny vision för Hågelbys utveckling.

Det här finns på Hågelby

4H-gård med djur, bland annat hästar, getter, får och grisar. På Hogslaby hålls verkstäder där man provar på järnålderslivet. Valborg, nationaldag, midsommar och Ramadan firas här liksom festivalen Vi är Botkyrka.

På gården finns det kafé, restaurang och konferens, barnteater och en av Stockholms största baklucke-loppisar.

Varje år har parken 200 000 besökare.

Mer info: hagelby.se

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.