SLITEN. "Vårt dilemma har varit att parken är i förfall", säger Krister Kalte, vd för Hågelbyparken AB. Foto: Claudio Britos

Hågelbys renovering kan börja i sommar

Hågelbyparken har länge lovats en renovering. Och i sommar ska det äntligen ske – för en budget på över 100 miljoner.

  • Publicerad 15:21, 21 maj 2019

Fasadputsen flagnar, valv vittrar sönder och centimeterbreda sprickor löper längs murarna. En renovering av Hågelbyparken har länge funnits på kommunens dagordning, men lika länge skjutits upp i väntan på vad som ska hända med parken. 

Men nu verkar det äntligen vara dags.

– Det har varit en alldeles för lång väntan och har tagit alldeles för lång tid, det är ett faktum. Så det känns förstås skönt att en renovering ska börja. Men jag har varit med många vändor och jag kommer inte vara helt säker förrän renoveringen faktiskt är igång, säger Krister Kalte, vd för kommunala bolaget Hågelbyparken AB.

105 miljoner

Renoveringen är uppdelad i två etapper. I den första kommer ytskiktet på murarna renoveras och de kommer även stabiliseras och dräneras. Dessutom ska entrén till huvudbyggnaden renoveras och trappan i trädgårdsmästarvillan ska byggas om.

I den andra etappen ska resten av husen och murarna i parken underhållas och renoveras, bland annat 4h-gården och stallet.

105 miljoner kronor har avsatts i budgeten, hela 65 miljoner mer än först planerat.

– Det första summan var ett par år gammal och var baserad på en allmän bild över vad som behövdes. Nu har man projekterat och lagt in alla delar av renoveringen och landat i den här nya summan, säger Gabriel Melki (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Kan börja i juni

Nu är upphandlingen igång. Anbuden för etapp ett lämnades i måndags och planen är att kontakt kan skrivas och renoveringen kan börja i mitten av juni, så länge upphandlingen inte överklagas.

– Det är en lite special upphandling eftersom vi måste få tag på folk som kan göra renoveringen på ett sätt som skyddar dessa kulturbyggnader. Det ska renoveras så att det se ut på samma sätt som tidigare, fast fräschare, säger Gabriel Melki.

Att renoveringen börjar mitt uppe i parkens mest intensiva besöksperiod är inte idealiskt, men Hågelbyparken har fått löfte från kommunen om att få vara med och planera så att störningen blir så liten som möjligt, säger Krister Kalte. Det viktiga är att renoveringen nu sätter igång, menar han:

– Vårt dilemma har varit att parken är i förfall. Fasader flagnar och hus och murar har riskerat att rasa. Och då spelar det ingen roll hur duktiga vi är på att fylla parken med innehåll, intrycket blir ändå att den förfaller.

Hågelby förfaller – efter 10 år av storslagna planer

Delar av Hågelbys verksamheter privatiseras

Krister Kalte är vd för Hågelbyparken AB.

Detta har hänt:

1917: Hågelby gård står klart, byggt på uppdrag av telefonentreprenören Lars Magnus, L M, Ericsson.

1975: Gården blir folkpark och ägs delvis av en Folkets hus-förening och kommunen.

1981: Första danserna hålls under dansbanans segeltak.

2005: Gården blir helt kommunägd.

2007: Familjen Lindgrens planer att bygga Familjeparken, en park med camping, vattenpark och sagoland, blir offentliga. I dealen ingår att rusta upp Hågelby gård.

2013: Regeringen godkänner inte detaljplanen för Familjeparken. Strandskyddet får inte upphävas, planerna försenas.

2014: Dödsstöten för parken kommer när parterna inte kommer överens om markpriset.

2015: Botkyrka utlyser markanvisningstävling för Hågelby.

2016: Ekotopia vinner tävlingen för markområde A, ytterligare tre får förhandla om område B.

2017: I april läggs förhandlingarna med tre aktörer för område B. I oktober skrotas planerna för Ekotopia.

2018: Kommunen beslutar att ta fram en ny vision för Hågelbys utveckling.

Trots renoveringen planerar Hågelbyparken för en späckat sommarprogram. 90 programpunkter finns planerade, med allt från bakluckeloppis, eidfestival, danskvällar och barnteater. – Vi har en ordentlig bredd och har gått i bräschen för hur en folkpark kan utvecklas. Vi är en neutral mötesplats som inte ligger i någon kommundel utan neutralt i hjärtat av Botkyrka, säger vdn Krister Kalte. Foto: Claudio Britos

Detta ska göras:

Etapp 1 omfattar stabilisering, dränering och ytskiktsrenovering av murar, renovering av huvudbyggnadens entré och ombyggnad av trädgårdsmästarvillans trappa.

Etapp 2 omfattar underhåll och upprustning av herrgården, lillgården, orangeriet, vattentornet, trädgårdsmästarvillan, uthus, rotfruktskällaren, bigården, bryggan, logen, ladugården/stallet, magasinet, ankhus/lusthus, 4H-gården, kraftstationen, utedass, cistern, brunnspaviljongen, bron, samt murarna vid Brunnsparken, vandrahemmet och trädgårdmästarbostaden.

Foto: Claudio Britos

Foto: Claudio Britos