Flygjubileum. I september kan du vara med och fira att flyget funnit i Hägernäs strand i hundra år. Foto: Aktiva Hägernäs strand

Hägernäs firar 100 år av bevingad historia

I år är det hundra år sedan marinens flygplan intog Hägernäs. Snart är det dags för Anders Wik och andra Täbybor att fira dagen.

  • Publicerad 16:19, 27 aug 2019

1919 letade Marinens flygskola efter en ny plats åt sin utbildning. Skeppsholmen, där de då befann sig, hade inte tillräckligt bra sjöisar – vilket skapade problem när man inte alltid kunde lyfta och landa.

De letade efter en skyddad vik nära Stockholm, där isen lade sig tidigt och de fann Hägernäs strand och Hägernäsviken. Idag är det hundra år sedan den dagen.

– Det är en stor sak, att flyget etablerades här var basen till att man byggde upp det som idag är bostadsområdet här i Hägernäs, flyget gjorde att folk flyttade hit, säger Anders Wik, ordförande i föreningen Aktiva Hägernäs strand, som anordnar dagen.

Den 15 september bjuder föreningen in alla Täbybor att fira hundraårsjubileet – och det blir en späckad dag för hela familjen, enligt Anders Wik.

– Det kommer bli ett festligt evenemang och är man flyghistoriskt intresserad så kommer det finnas mycket som lockar, säger han.

Jas Gripen flyger över platsen

Under dagen kan man bland annat kolla in när Jas Gripen-plan flyger över området, lyssna på föreläsningar och gå på marknad med lokala försäljare. På plats kommer även Täby blås att finnas med sin 30-mannaorkester och Täbys vikingabåt Viking Plym.

Hägernäs strand har en lång historia av militärt flyg. Förutom Marinens flygskola har även flygflottiljen F2 legat i området. Trots att flottiljen nu förvandlats till ett bostadsområde finns flygplanen fortfarande kvar i form av Täby sjöflygklubb, som har en egen brygga i området.

– Idag är det en liten sjöflygklubb som startar och landar här, de har ett klubbhus med ett litet flygtorn längst bort vid strandpromenaden, säger Anders Wik.

För Anders Wik är dagen inte bara till för flygentusiaster, han vill även se att Hägernäsborna sammanstrålar.

– Det ska vara ett levande bostadsområde och inte en sovstad. Vi skapade föreningen för att det skulle hända saker här, säger han.

Blomdörren ledde Charlotta till Markims kvinnohistoria

Nyheter "Det fanns en själ i huset när vi flyttade hit" Vad döljer sig bakom den blommiga dörren i det gamla huset i Markim? Det visar sig vara en envis konstnärinna som lämnade avtryck i bygden under sin livstid. Charlotta Didriksdotter Sjöberg, som...fredag 13/9 16:24

I Danderyd är varannan bil extra tung

Nyheter 48 procent av bilarna väger mer än 1,5 ton I Danderyd kör knappt varannan person en motorstark bil, åtminstone om man ser till den statistik som länsstyrelsen har tagit fram.fredag 13/9 16:18
Stockholm Direkt